Hét európai úti cél, ahol halloween-i borzongás vár

Az októberi nyár elmúltával beköszönt a csípősebb, igazi őszi idő, Európa városai pedig kísérteties úti céllá válnak azok számára, akik halloween-i izgalmakra vágynak. Van hét olyan hely azonban, ahol minden képzeletet felülmúl a borzongás.

Törcsvári kastély, Erdély

Egyetlen halloween-i összeállítás sem lenne teljes Drakula gróf nélkül. A vámpírok rajongói és a kísérteties történetek szerelmesei imádni fogják Erdély egyik leglátogatottabb látványosságát, a törcsvári épületegyüttest, amelyet Drakula-kastélyként is emlegetnek.

Kísérteties folyosók, ködös táj, gótikus építészet -

minden adott ahhoz, hogy tökéletes halloween-i kaland helyszínévé váljon.

A törcsvári kastély október 28-án egy hátborzongató parti helyszínévé alakul, ahol nemcsak finom ételeket és italokat szolgálnak fel, de egész reggelig rophatjuk a táncparketten, miközben kísérteties dekorációk, hátborzongató zenék vesznek körül. A hidegrázás azonban itt még biztosan nem ér véget, hiszen egy igazi halloween-i vacsorába is belekóstolhatunk a híres vámpír portréjával díszített helyi étteremben.

Dublin, Írország

Dublint sokan a halloween bölcsőjeként tartják számon, hiszen több mint kétezer évvel ezelőtt ott egy Samhain nevű pogány ünnepet ültek. Akkor elmosódott a határ a földi és  a túlvilági birodalom között, közben pedig olyan hagyományok születtek meg, melyeket sok helyen a mai napig tartanak.

Október 27-e és 30-a között rendezi meg a város a Bram Stoker Fesztivált, ahol látványos színházi előadások, hátborzongató DJ szettek, zseniális zenei produkciók és irodalmi műhelyek várják az érdeklődőket.  A fesztivál záróeseményét október 31-én tartják egy felvonulás keretében, ami még tovább fokozza a nap misztikusságát. 

London, Anglia

A brit főváros október 31-én pontosan tudja, hogyan kell elvarázsolni a turistákat. A Jigsaw földalatti tereiben titkos rejtvényeket kell megfejteni, miközben mindenféle hátborzongató lényekkel találkozhatunk.

A Soho koktélbár halloween-i partiján pedig a Grimm mesék felnőtt változatai kelnek életre.

A Whitechapel és a Brick Lane történelmi utcáin Hasfelmetsző Jack nyomába is eredhetünk egy tematikus túrán.

Miközben a történelem egyik leghírhedtebb sorozatgyilkosának dermesztő történeteivel ismerkedhetünk meg, felfedezhetjük azokat a helyeket, ahol a szörnyű bűncselekmények megtörténtek.

Koppenhága, Dánia

A kerékpárok és kávézók városában nincs nagy múltja halloweennek, idén azonban minden eddiginél több hátborzongató program vár az utazókra. Számos étterem újragondolja erre a napra ételsorát, a klubok pedig jelmezes bulikra csábítanak.

Mint minden évben, most is egy csodaországgá változik a Tivoli Gardens, ahol húszezer töklámpás gondoskodik a hangulatvilágításról.

Londonderry, Észak-Írország

A halloween-i úti célok világában Londonderry különleges helyet foglal el.

A USA Today rangsorában 2015-ben a város elnyerte a világ legjobb halloween-i úti célja címet is, nem csoda, hogy évről évre mágnesként vonzza az utazókat a világ minden tájáról.

A 2023-as Derry Halloween október 28-án, szombaton kezdődik és egészen október 31-ig tart. Ezalatt a város  különleges átalakuláson megy keresztül,

a múlt és a jelen még jobban összefonódik.

Az igazi varázslat egy fergeteges tűzijátékon születik meg, amikor az éjszakai égbolt festővászonná válik a látványos fényjátékok számára.  A halloween-i felvonuláson a közösség tagjai vesznek részt. Több száz helyi mutatja meg félelmetes jelmezes arcát, miközben megidézik halloween meséit.

Prága, Csehország

Az óváros macskaköves utcáin sétálni egy borongós napon olyan érzés, mintha egy halloween-i film hátborzongató jelenetében találnánk magunkat. De dermesztő arcát mutatja meg ilyenkor a régi zsidó temető, a középkori kínzómúzeum és a Sedlec Ossuary is.

Ez utóbbi egy emberi csontokkal díszített kápolna, ahonnan csak remegő térdekkel lehet kijönni. 

Halloweenkor a Károly híd is kísértetiessé válik. Ilyenkor könnyen érezhetjük azt, hogy a hidat szegélyező szobrok őrszemekké válnak és minden egyes lépésünket jeges tekintetükkel követik.

Berlin, Németország

Berlinben a halloween semmihez sem hasonlítható adrenalint ígér, programjaival pedig  bevezet a város hatszáz éves történelmébe is. A valós történeteken alapuló, krimibe illő sztorikat színészek keltik életre tíz, aprólékosan megalkotott díszletben.

A berlini halloween azonban itt nem ér véget.

Ahogy feljön a hold, zombiknak és szellemeknek öltözött fiatalok lepik el az utcákat, hogy borzongással töltsék meg a várost. A nap legjobban várt eseménye a zombifutás, ami után hajnalig tartó bulik kezdődnek.

(Forrás: Schengenvisainfo, fotók: Getty)

úti cél | nagy sztori | berlin | koppenhága | london

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom