A képi élményen túl hangélményt is kapunk a Müpa új kiállításán

Ikonikus zeneművek ihlette hangszobrokkal hangol az ünnepekre az intézmény.

"A művészet, a mestermunka és az emberi sorsok találkozása" – így jellemezte Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke a Müpa december 5-én nyílt kiállítását, amelynek keretében egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installációt és világsztárok által aláírt hangszobrokat láthatunk a Müpa Zászlóterében január 6-ig.

És hallhatunk is, merthogy a világhírű zeneművek által inspirált alkotásokat meg is lehet hallgatni.

Ahhoz, hogy a hang térbeli alkotássá alakuljon át, mindössze egy okostelefonra és egy QR-kód olvasó alkalmazásra van szükség. Az eszközt oda kell tartani a meghallgatni kívánt zeneművet megjelenítő képen elhelyezett QR-kód elé, és máris indulhat a fantasztikus utazás egy zeneileg igen gazdag és változatos világba.

A huszonhárom kisplasztikát olyan világsztárok látták el kézjegyükkel, mint Zubin Mehta, Hiromi, Marcus Miller, Diana Krall, Charlotte Gainsbourg és José Cura, a magyar hírességek közül pedig többek között Schöck Atala, Fischer Ádám, Fischer Iván és Eötvös Péter –  az ő műveikből is hallhatunk bizonyos részleteket.

"Egy 21. századi előadóművészeti intézménynek feladata, hogy időről időre rávilágítson: a felejthetetlen koncertélmény túlmutat önmagán. Közösséget formál, inspirációt nyújt, összeköti az embereket, és új lehetőségeket teremt. Ez a gondolat jelenik meg idén a Müpa és a Máltai Szeretetszolgálat közös ünnepi kampányában" – mondta Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, hangsúlyozva annak fontosságát is, hogy a művészek, marketingszakemberek, a karitatív szervezet munkatársai és a számtalan lelkes közreműködő odaadó közös munkájából olyan különleges kiállítás született, amelyben szó szerint kézzelfoghatóvá válik a Müpa-élmény,

ráadásul a közönség aktív közreműködésére is lehetőséget ad.

A művészeti koncepció kialakítására Baditz Gyula szobrászművészt kérték fel. A hanghullám-grafikonok mintázata rezonál arra a gondolatra, hogy a Müpában évente több száz kiváló előadó és zeneszerző több ezer műve csendül fel. A fa műremekek ikonikus zenei alkotások dallamaiból inspirálódva formálódtak-csiszolódtak, a hangszobrok így nemcsak a különböző művészetek fúzióját, de az alkotás és a társadalmi esélyteremtés összefonódását is jelképezik.

A hangszobrokat a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közös karácsonyi kampánya keretében a hátrányos helyzetű embereknek munkát adó tiszaburai asztalosműhely mesterei készítették el. A műtárgyakra licitálni is lehet a Szeretetszolgálat licit.adomanyozz.hu oldalán: a befolyt összeget az ország egyik legszegényebb településén működő tiszaburai asztalosüzem fejlesztésére fordítják.

Ez is érdekelhet:

Esterházy-kincsekből nyílt kiállítás a világhírű New York-i MET-ben

A tárlat 16., 17. valamint 18. századi európai uralkodóházak különleges műtárgyait és technikai kuriózumait egyesíti.

(Fotók: Müpa)

installáció | kiállítás | hangszobrok | zeneművek | világhírű

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom