Hogy mit adtak nekünk a New York-iak? Például három ilyen inspiráló helyet

Nagyjából ezres nagyságrendű lehet a világváros alkotásra ösztönző helyeinek száma, de ebben a háromban egészen biztosan kapunk valami extra, megfoghatatlan dolgot. Hogy mit, az csak ott derül ki. 

American Copper Buildings

Akadnak kiadó lakások is a gigantikus toronyban, de csak néhányat lehet kifogni azok közül, melyek közvetlenül a szemet gyönyörködtető híd szomszédságában várják ideiglenes lakóikat – havi 12 ezer dolláros bérleti díjért.

A SHoP Architects által megálmodott épületpárt a Murray Hillen találjuk a 626 First Avenue-n. A bizonyos kiadó rezidencia az épület egyik sarkában kapott helyet, méghozzá két hálószobával, két fürdővel és olyan panorámával,

aminek élethű leírásához valószínűleg nyelvújításért kellene folyamodnunk az MTA-hoz.

A méretes ablakokkal szinte fél New Yorkot láttatni engedő lakást hatalmas belmagasság, fényűző felületek, egyedi faszekrények és ízléses márványfelületek jellemzik – no meg egy olyan, növényekkel szépen beültetett terasz, ahol a legmélyebb írói válságban szenvedő szerzőnek is másodpercek alatt visszatér az ihlete.

Ha ennek a New York-i lakásnak a teraszán sem tér vissza egy író ihlete, akkor sehol

A panoráma élethű leírásához valószínűleg nyelvújításért kellene folyamodnunk.

1stdibs bemutatóterem

A mindeddig csupán digitális formában működő, leginkább bútorokat, ékszereket, lámpákat, divatcikkeket és dekorációt forgalmazó áruház egy korábbi raktárépület hetedik emeletén alakította ki a hatalmas bemutatótermét.

A helyszínen szinte minden irányzat képviselteti magát az antiktól kezdve a vintázson keresztül a legmodernebb dizájnig.

A termékek között találhatunk például foteleket, asztalokat, merész világítótesteket, képzőművészeti alkotásokat, vázákat, csillárokat, szőnyegeket és mindenféle egyéb lakberendezési tárgyat amelyek egytől egyig elismert dizájnstúdióktól, illetve kiskereskedőktől származnak. Az ötven kiállító között szerepel például a Fernando Mastrangelo, a Ladies & Gentleman Studio és a Chang & Co.

A legmenőbb dizájnstúdiók vették át a terepet ebben a New York-i raktárban

Akadnak olyan termékek, amelyeket simán megrendelünk interneten keresztül, ám vannak olyanok is, amelyeket jobban szeretünk testközelből megvizsgálni és megtapogatni. A lakberendezési tárgyak inkább az utóbbi kategóriába tartoznak, ezért nyitott stílusos bemutatótermet a 1stdibs webshop.

Habitas

A StyleMood egy 1885-ben felhúzott tűzoltóságot alakított át hangulatos klubbá.

A hat emeletet elfoglaló Habitast a cég első szállodájának témáját követve azért rendezték be a város egyik leghírhedtebb környékén, hogy afféle nyugodt menedékként szolgáljon.

Nem volt könnyű dolguk a tervezőknek, mert az elképzelés szerint a klubnak reflektálnia kellett a város vibrálására, meg kellett tartania az eredeti épület stílusjegyét, és persze követnie kellett a hotel hagyományait. Végül egy többféle szerepre kapható, közösségi térként aposztrofálható klubbal gazdagodott a kreatív energiákban amúgy sem szűkölködő New York. Egy olyan helyet alkottak, ahol ismerős környezetben otthonosan érezhetjük magunkat, kapcsolatokat építhetünk, pihenhetünk, zenét komponálhatunk (!), finomakat ehetünk, és persze dolgozhatunk is.

Az enteriőr a régi és a modern világ keverékeként üdvözli vendéget, miközben jó néhány elemet (ablakok, kandalló) megtartott az eredeti, tűzoltósághoz tartozó berendezésből. A társalgón kívül többek között vetítőszoba, jóga- és meditációs helyiségekkel támogatott wellnessrészleg elégíti ki az igényeket, de fölmehetünk a tetőtérbe megcsodálni a New York-i panorámát, kimehetünk a pálmafákkal díszített, klasszikus vöröstégla falakkal körbevett udvarra, plusz ha úgy alakul, alvókapszulákban akár a klubban is tölthetjük az éjszakát.

Tűzoltóságból lett klubháza még nem volt New Yorknak – egészen mostanáig

Többféle szerepre kapható, közösségi térként aposztrofálható klubbal gazdagodott a kreatív energiákban amúgy sem szűkölködő New York.

Ez is érdekelhet:

Esterházy-kincsekből nyílt kiállítás a világhírű New York-i MET-ben

A tárlat 16., 17. valamint 18. századi európai uralkodóházak különleges műtárgyait és technikai kuriózumait egyesíti.

(Fotók: Dezeen)

épület | Habitas | 1stdibs | ház | nagy sztori

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom