Hogyan segíthet a követelés elévülésével kapcsolatban a digitális faktoring?

A digitális faktoring ideális megoldás lehet a likviditási nehézségek áthidalására azon vállalkozások számára, amelyek üzleti partnerei jellemzően hosszú fizetési határidőre fizetnek.

A halasztott fizetésekből eredő cash flow problémák komoly nehézségek elé állíthatják a cégeket, főként, ha egyéb nehezítő gazdasági tényezők is közrejátszanak. Nehézségek adódhatnak a napi működésben, de a jövőbeni fejlesztésekre, növekedésre is negatív hatással lehetnek.

Megoldás likviditási problémákra

Főként az induló, tőkeszegény vállalkozások számára jelenhet gondot, ha partnerei 30-120 napos határidőre fizetnek, ez ugyanis akadályozhatja a napi ügyvitelt, továbbá a növekedést. A bankhitel lehetőség számukra, ugyanis a pénzintézetek csak a lezárt pénzügyi évvel rendelkező, hitelképes vállalkozásoknak nyújtanak finanszírozást. Azonban a FlexiBill digitális faktoring megoldást jelenthet, ugyanis ez esetben a vevők fizetőképességének vizsgálatán alapszik az elbírálás.

A vevőkövetelések adásvételét, azonnali készpénzre váltását jelentő faktoring napjainkban ismét népszerű vállalatfinanszírozási megoldás, amely segítséget jelent a hosszú fizetési határidők miatt átmenetileg vagy tartósan fizetőképességi gondokkal küzdő cégeknek.

Nemfizetési kockázat

A hosszú fizetési határidő, a fizetési fegyelmezetlenség, a nemfizetés a likviditás gyengítésével képes akár ellehetetleníteni cégek működését, amennyiben nincs elegendő azonnal felhasználható pénzállománya a vállalkozásnak, hiszen így nem tud bért, bérleti díjat, üzemanyagot, szállítókat fizetni.

Amennyiben a halasztott fizetés határideje is lejár, és a partner nem fizet, követelésbehajtással lehet érvényt szerezni a jogunknak, azonban ez nemcsak pénzbe kerül, de az adminisztrálás révén időt is von el a vállalkozástól, és sikere sem biztosított, illetve a követelés idővel érvényesíthetetlenné válik.

Követelésbehajtás 

A követelés biztosítása jó megoldás lehet a követelés érvényesítése érdekében, amely a halasztott pénzügyi konstrukcióban működő cégek körében egyre népszerűbb szolgáltatás. Ennek keretében a vállalkozás szerződik a faktoring céggel, amely pedig a számlák finanszírozását vállalva köt megállapodást a hitelbiztosítóval, így nemfizetés esetén az adósságrendezés alól mentesíti a céget.

Egy vállalkozásnak jogerős bírósági végzés megléte esetén van joga érvényesíteni a követelését, de idővel mind a követelés, mind a végrehajtási jog - általában 5 év alatt - elévül.

Megoldás a nemfizetés kockázatának csökkentésére

Az, hogy egy vállalkozás számára mi a legelőnyösebb megoldás nemfizetés esetén, az adott szituáció függvénye. Amennyiben van remény legalább az adósság egy részének rendezésére, úgy akár a követelés elengedése is opció lehet.

A legideálisabb megoldás azonban az, ha eleve csökkenti a nemfizetésből származó rizikót. Erre lehet jó megoldás a digitális faktoring, illetve a faktor által nyújtott követelésmenedzsment szolgáltatás.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom