Az IKEA vette meg a magyar építész házát, most hotel lett belőle

Évekig üresen állt, majd a svéd bútorgyáré lett, idén pedig már szobát is kivehetünk benne, ha szeretnénk.

A Breuer Marcell által tervezett egykori Armstrong Rubber Co.-székház előbb 2003-ban az IKEA tulajdonába került, majd 2019-ben 1,2 millió dollárért továbbadta a Connecticut-beli Becker and Becker építész- és fejlesztőirodának, amely nulla energiaigényű szállodát varázsolt belőle – írja a Dezeen.

Breuer egyik csúcsműveként emlegették a New Haven-i tömböt, amelynek homlokzatát előregyártott betonpanelek alkotják. Az épületet 1970-ben fejezte be a világhírű magyar építész. Az évek során a nagynevű gumigyár, a Pirelli is tulajdonolta, aztán eladta az IKEA-nak – így lett a gyár helyén bútorüzem, később pedig reklámfelület.

A Hotel Marcelnek nevezett épület neve természetesen a magyar építész öröksége előtt tiszteleg. A 165 szobás szálloda a Hilton Hotelshez tartozó Tapestry Collection tagja. Az építtető célja az volt, hogy megőrizze a műemlékjellegű épület épségét, és hogy ez legyen az első szálloda az Amerikai Egyesült Államokban, amely megkapja a Passive House tanúsítványt.

A hotel energiaellátását teljes egészében napenergia fedezi. Napelemek kaptak helyet az épület tetején, és napelem mezőket építettek a szálloda közelében.

Breuer Marcell Lajos (vagy ahogy külföldön jegyzik: Marcel Breuer) neve aranybetűkkel szerepel a modern építészet Hall of Fame-jében, mert a moduláris tervezés frontembereként szellemiségével és professzori tevékenységével alapjaiban határozta meg a 20. századot.

Ikonikussá vált csővázas bútorainak köszönhetően forradalmasította a tervezést, azon kevesek közé tartozik, aki előtt még életében kiállítással tisztelgett a New York-i Metropolitan Museum. A dizájntörténelem valaha volt egyik legfontosabb alkotásaként jegyzik az 1930-ban bemutatott B35-ös modelljét, a kettős konzolos széket: ebből a korszakalkotó konstrukcióból fejlődött ki a konzolos megoldás, melyben a bútor vázát egyetlen, hajlított cső adja. Egzakt alapformákon nyugvó csővázas bútorait és berendezési tárgyait a Bauhaus legszebb termékei között tartották nyilván. Az általa megalkotott épületek többsége a mai napig használatban van a világ legkülönbözőbb pontjain, ellenben Magyarországon egy darab Breuer-tervezte épületet sem találunk.

becker and becker | breuer marcell | hotel marcel | passzívház | Marcel Breuer

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom