Idén százéves a kettéfűrészeléses bűvésztrükk

Akkor iszonyat sokkoló volt a trükk, sokan azt hitték, gyilkosságot néznek végig. 

Idén százéves a világ egyik leghíresebb bűvésztrükkje, amelyben az illuzionista kettéfűrészel egy embert: a centenárium alkalmából a londoni székhelyű Magic Circle online rendezvénnyel készül a hétvégére.

A kettéfűrészeléses bűvésztrükköt a brit Percy Thomas Tibbles, művésznevén P.T. Selbit találta ki, és 1921. január 17-én sokkolta vele először a közönséget az észak-londoni Finsbury Park Empire színházában – olvasható a The Guardian-en.

P. T. Selbit 1924-ben, Londonban mutatja be legújabb trükkjét: egy három részre darabolt katonát

A mutatvány igazi szenzáció volt, és azóta a világ egyik legismertebb illúziójává vált, amelyet számtalan bűvész számtalan formában feldolgozott. Selbit eredeti trükkjében a kettéfűrészelt nőnek nem lógott ki a feje és a lába a dobozból, ami azóta hagyománnyá vált ennél a mutatványnál.

Maga a fűrészelés is olyan lassú volt, hogy ma már valószínűleg untatná a közönséget.

A Sawing a Lady in Half című film lerántja a titkot az 1921-es trükkről 1922-ben

Ha érdekel a téma, akkor ne hagyd ki a Magic Circle vasárnapi online rendezvényét a Facebookon (Magic Circle Unlocked), ami végigkalauzol a bűvésztrükk történetén, felidézve egyebek között, hogy a BBC miként sokkolta 1956-ban a brit közönséget a bűvésztrükk élő közvetítésének hirtelen – a műsoridő lejárta miatti – befejezésével,

amely miatt a nézők azt hitték, hogy szemtanúi voltak valaki meggyilkolásának.

A vasárnapi programban feltűnik mások mellett David Copperfield is, aki körbevezeti a nézőket Las Vegas-i bűvészmúzeumában, és bemutatja saját kettéfűrészeléses trükkjét.

(Forrás: MTI, fotók: Getty Images)

trükk | száz éves | fűrész | copperfield

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom