Így tölts el egy tökéletes hétvégét Rennes-ben!

Bretagne fővárosa Európa egyik legkellemesebb meglepetése.

Rennes-t, mint a legtöbb várost, számokkal leírni nagyon könnyű feladat: 215 ezren lakják, 51 négyzetkilométeren terül el, hat kantonból áll. A története kétezer évre nyúlik vissza, a 9. században csatolták Bretagne-hoz. Amit viszont a számok egy város esetében soha sem adnak vissza, az a hangulat, abban pedig Rennes nagyon erős.

Amíg az ember nem járt Rennes-ben, azt gondolhatja, hogy Nantes számít a legjobb helynek. Persze ízlésbeli preferenciák kérdése, ki mit favorizál egy városban: Nantes-hoz képest Rennes egy fokozattal, vagy akár kettővel is energikusabb, hangosabb, színesebb, ebben pedig hatalmas szerepet játszik az egyetemi városrész, amelynek nem kevesebb mint 60 ezer lakója van. Ha a 215 ezres lakosság mellé odateszünk még 60 ezer diákot, máris láthatjuk, a veszprémnyi hallgatói tömeg alaposan meghatározza a város energiaszintjét. És számomra ez volt a legvonzóbb az egyébként is gyönyörű városban:

a magával ragadó energia, a történelmi óváros girbegurba házai között hömpölygő fiatalok tömege, a teraszokat megtöltő zsivaj, a folyóként zúgó élet.

Rennes egy csodálatos blend, ahol egymásra talált a történelem és a kortárs, a kettő ötvözete pedig izgalmas egyveleget alkot. Ötszázéves, műemléki házak aljában megbújó kézműves sörözők, trendi dizájnshopok, bakelitturkálók.

Rennes történelmi része nem egy kiüresedett skanzen, hanem ugyanannyira lakják, mint 1500-ban: a helyiek a szó szoros értelmében élik a városukat.

Rennes-ben van egy halom kötelező nevezetesség, amiket érdemes felkeresni: talán a legrendhagyóbb az Igazságügyi Palota. 1994-ben részben leégett, de felújították, noha a nyomok még látszódnak. A hely nem egy múzeum, hanem működő ügyészség és bíróság, a látogatóknak csendben kell lenni, és nem zavarni az ott dolgozó törvényszolgákat.

Ilyen elképesztő termei is vannak a bíróságnak

Ugyanilyen furcsán rendhagyó dolog meglátogatni a város szecessziós stílusban épült uszodáját, a Piscine Saint Georges-t, ami akár egy múzeumként is funkcionálhatna, de nem, a helyiek továbbra is uszodaként használják. Mondjuk szép fürdőkben nálunk sincs hiány, de turistaként a Rudasba például nem lehet bemenni, csak ha fürdővendégként veszünk jegyet.

Szóval fura élmény, de a hely fantasztikusan látványos, nem meglepő, hogy művészeti installációk színhelyéül is szolgált már, Luke Jerram, breton szobrász ott állította ki A Hold múzeuma című alkotását.

Ha meguntuk a sétát, ajánlott beülni a Chérie Chéri nevű kávézóba, amit egy helyi instaceleb nyitott. A kávézó/dizájn/divatbolt minden szeglete Instagramra optimalizált, de saját tapasztalatból mondhatom, mindezek ellenére kellemes, látványos, szerethető hely, ahol boszorkányosan jó specialty kávét szolgálnak fel, Franciaországban még soha nem ittam jobbat.

Nagyon rennes-i breton szellemben ebédelhetünk/vacsorázhatunk a Leon Le Cochcon étteremben. Bár Bretange specialitása a crépe, legyen az sós vagy édes, a libamájtól kezdve a sertéssültön át bármit kipróbálhatunk, helyi lesz, autentikus és finom. Az a fajta hely, ahol az ember könnyen ellocsol egy-két palack bort vacsora közben és után.

Ha nagyon szeretnénk a helyiek kedvében járni, sajátítsuk el a következő kifejezést:

Yec’hed Mat, amit valahogy úgy kell kiejteni, hogy ihh mád, és azt jelenti, hogy egészségedre.

Breton galette modern tálalásban

Ha kipihentünk magunkat és lesétálnánk az ebédet vagy vacsorát, érdemes felsétálni a Thaborba, amely a város tetején fekvő botanikus park.

Ugyanilyen remek sétacélpont a breton parlament épülete, amelyet a 17. században tervezett a korszak Jean Nouvelje, Salomon de Brosse, akinek nevéhez a párizsi Palais du Luxembourg is fűződik. És ha már kortárs építészet: Jean Nouvelnek is van egy építménye Rennes-ben, a Cap Mail, egy lakóház, ahol főként celebek és a Rennes FC futballistái bérelnek lakásokat.

Mivel Nantes-ba nemrég közvetlen járatokat indított a Transavia, így Rennes-be is nagyon könnyű eljutni. Nantes-ból vonattal 45 perc alatt átérhetünk Bretagne fővárosába. Nyugat-Franciaország nagyon megér egy utazást, sokkal nyugodtabb, lazább hely, mint Franciaország hektikus nagyvárosai, Párizs, Marseille vagy Lyon, a turizmus léptéke teljesen elviselhető, és itt is rengeteg élmény és főként meglepetés vár az emberre, mivel kevésbé tudja, mire is számítson. És ebben az egyre szűkülő, egyre inkább világfaluvá váló valóságunkban a meglepetésekért nagyon hálásnak kell lennünk.

A közeli Nantes is remek hely, olvasd el, miért:

(Fotók: Rennes Tourism Office)

cherie cheri | park | nantes | rennes | uszoda

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom