Napelemmel a fenntartható jövő felé – Itt az IKEA új lámpája

James Flutcher, az IKEA kreatív vezetője nyilatkozott a Roadsternek legújabb, Little Sunnal közös kollaborációjukról.

Az IKEA és a Little Sun közös projektje, a SAMMANLÄNKAD két tárgyban ölt testet. Egy asztali- és függő lámpáról van szó, amelyek napelemmel működnek, és amelyek nem csak világítanak, hanem az USB-A port segítségével a telefonunkat is feltölthetjük velük. A Little Sun szervezetet 2012-ben alapította a világhírű kortárs művész, Olafur Eliasson, és Frederik Ottesen mérnök. A szervezet azon dolgozik, hogy megfizethető, tiszta világítási és energetikai megoldásokat vigyen olyan közösségekbe, ahol nincs elektromos áram, elsősorban Afrika szubszaharai régióiban.

"A napenergia és a napfény lenyűgöz. Bizalommal tölt el, hogy még nincs veszve a jövő. A napenergia a következő generációk, fajok és a bolygónk jövője iránt érzett felelősségvállalást jelenti számomra."
Olafur Eliasson művész és a Little Sun alapítója

A közös meggyőződésből kiindulva, miszerint a gondos dizájn változást hozhat, az IKEA és a Little Sun összefogott, hogy megtervezze a SAMMANLÄNKAD kollekciót. A variálhatóan felhasználható, hordozható napelemes lámpák segítségével az együttműködés azt tűzte ki céljául, hogy a napenergiát még több ember számára tegye elérhetővé. James Flutcherrel, az IKEA kreatív igazgatójával beszélgettünk a projektről.

– Hogyan kezdődött az együttműködés az IKEA és a Little Sun között?

– Amikor az IKEA kollaborál egy branddel, az mindig egy olyan témával kezdődik, amire kíváncsiak vagyunk, egy olyan kihívással, vagy problémával, amit meg akarunk oldani. Mindig ez a kiindulópont. Aztán körbenézünk, hogy ki az, aki segíthetne nekünk ebben. A Little Sun munkája, hogy a napenergiát segítenek elterjeszteni az egész világon, inspirált minket, úgyhogy kapcsolatba léptünk egymással. És ahogy rájöttünk, hogy sok közös dologban hiszünk, azonosak az értékeink, az ambícióink, rájöttünk, hogy megvannak az alapok a közös munkához. Mindez ahhoz vezetett, hogy létrehozzuk ezeket a gyönyörű és működőképes, mindennapi használatra tervezett tárgyakat, amik remélhetőleg hozzájárulnak ahhoz, hogy több ember fedezze fel a napenergiát.

– A Little Sunnal közös kollaboráció három-négy éve kezdődött, amikor még senki sem sejtette, hogy kitör az oroz-ukrán háború, és az azt követő energiaválság. Milyen volt szemtanúja lenni, hogy a SAMMANLÄNKAD relevánsabb lesz, mint valaha gondolták volna?

– A közös hitrendszerünkkel és a jól megtervezett dizájnnal változást érhetünk el, és segíthetünk a tudatosság fejlődésében. Amikor évekkel ezelőtt elkezdtük a közös munkát, a célunk az volt, hogy a napenergiára, mint alternatív energiaforrásra tereljük a figyelmet. Látjuk, hogy az energiaválság sokakat ráébresztett az alternatív energiaforrások létezésére, és azt is látjuk, hogy ez a téma a figyelem középpontjába került az elmúlt időszakban. Bár ez a termék az első lépés a napenergia világába, reméljük, hogy a jövőben még több kezdeményezést fogunk látni.

– A világhírű művész, Olafur Eliasson is a projekt részese volt. Ő milyen mélységben volt érintett a munkák során?

– A Little Sun a dizájn, a technológia és a hasznosság kereszteződésében funkcionál. A SAMMANLÄNKAD a Littel Sun alapító Olafur Eliasson konceptuális víziójában gyökerezik, amelynek lényege, hogy a művészet és tudomány közösen kézzelfoghatóvá tehetik a napenergiát.

A Little Sun és az IKEA csapatai közösen dolgoztak a mérnöki feladatokon és a dizájnon, amelynek eredménye két gyönyörű lámpa lett, amelyek láthatóvá és érezhetővé teszik az energiát.

– Mik voltak a legnagyobb kihívások, amikkel a tervezés során szembesültek?

– A SAMMANLÄNKADban két dolog egyesül: az IKEA nyolcvan évnyi bútortervezői tapasztalata és a Little Sun megközelítése, amely a művészetet, a dizájnt és a napenergiát egyesíti. A kollaborációval az volt a célunk, hogy az emberek megtapasztalhassák, mik a napenergia előnyei a mindennapokban, ami azt jelentette, hogy ennek a terméknek egyszerre kellett funkcionálisnak, sokoldalúnak és esztétikailag kellemesnek lennie. Olyan technikai eszközökkel dolgozni, mint egy napelem kihívásokat tartogat magában, főleg akkor, ha olyan terméket akarunk létrehozni, ami jó ár-érték arányú, hogy minél többen megengedhessék maguknak. Mindezek ellenére képesek voltunk olyan lámpákat megalkotni, amelyek megtestesítik az egyszerűséget, miközben rámutatnak, milyen potenciál rejtőzik a napenergiában, mint alternatív energiaforrásban, ha hétköznapi tárgyak működtetéséről van szó.

– Mit várnak a terméktől? Hogyan lehet mérni a sikert egy olyan projekt esetében, mint a SAMMANLÄNKAD?

– Az IKEÁnál mi mindig olyan lehetőségeket keresünk, amelyek elérhetővé teszik a megújuló energiaforrások generációját. A SAMMANLÄNKADdal láthatóvá és mindennapi használatra alkalmassá szerettük volna tenni a napenergiát, miközben meg akartuk mutatni, milyen lehetőségek rejlenek a napenergiával működtetett mindennapi használati tárgyakban.

Reméljük, hogy ezekkel a termékekkel sokak kíváncsiságát felkeltjük, és párbeszédet kezdeményezünk egy olyan világról, amit a nap energiája éltet, és izgatottan várjuk, mennyi embert fogunk inspirálni a termékeinkkel.

Szeretnénk, ha a kollaborációink olyanok lenének, mint egy utazás új dolgok megismerése, a tudás megosztása és a közös felfedezések felé, amelynek a végén valami új és hasznos dolgot hozunk létre. A téma szakértőivel kollaborálva rengeteget tanultunk arról, hogyan fejleszthetünk olyan termékeket, amelyek alternatív energiával működnek.

– Úgy tűnik, hogy ez a projekt egy igazi win-win szituáció, amelyben mindenki nyerte: az IKEA, a Little Sun és a vásárlók is. Elképzelhető, hogy ez egy csodálatos barátság kezdete a két brand között?

– Élveztük a közös munkát, főleg azért, mert olyasmiket tanultunk egymástól, amit máshol hiába kerestünk volna. Nem tervezzük újabb termékek megalkotását, de azt sem mondjuk, hogy ez nem történhet meg a jövőben, hiszen mindig szívesen dolgozunk együtt olyan brandekkel, amik inspirálnak minket.

ikea | lámpa | napelem | nagy sztori | james flutcher

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom