A gyönyörű Kazahsztán, a világ egyik legalulértékeltebb úti célja

Földünk legnagyobb országainak egyike, utazási szempontból mégis egy felfedezetlen paradicsom.

Kazahsztán vitathatatlanul az elfeledett úti célok közé sorolható Közép-Ázsiában. Az arrafelé utazók inkább Kelet- vagy Délkelet-Ázsia felé lövik be az irányt és megfeledkeznek a kontinens belsejéről, pedig az a rész több szempontból is izgalmas.

Kazahsztán történelmét és történetét ritkán mesélik el. A gigantikus ország nemcsak lenyűgözően szép és turistabarát, hanem gazdag történelmű, mindezek miatt jelentős turisztikai célponttá válhat.

A kazahok egykoron jurtákkal és lovakkal járták a sztyeppéket, napjainkra a lakosság természetesen már "megállapodott. Tiszteletteljesen gondozzák az örökségüket; országszerte vendégháznak kialakított jurtákat, sőt, a nomád múltra utaló, jurtaszerű modern épületeket is találni mindenfelé. Mindenki tiszában van ugye azzal, hogy a mongolok nomádok voltak, de kevesen tudják, hogy egészen a modern időkig hasonlóan éltek a kazahok is. Egykori nomádokként értelemszerűen szoros kapcsolatot ápolnak a lovakkal – olyannyira, hogy a lóhús arrafelé nemzeti étel, a kalandvágyóbbak emellett ló-, sőt tevetejet is kóstolhatnak.

Mostanság Kazahsztán a legfejlettebb a közép-ázsiai államok közé tartozik, de még mindig fejlődő országnak tartják. A szovjet időszakból származó masszív orosz befolyás máig tapintható, a lakosság nagy része beszél oroszul is az anyanyelvének számító kazah mellett. Sajnos sokak szemében Kazahsztán csak egy a "sztánra" végződő nevű országok közül, holott a közép-ázsiai országok mindegyike unikális, tele jellegzetes látnivalókkal.

Közülük Kazahsztán egy sokszínű és szemet gyönyörködtetően szép hely.

A legnagyobb közép-ázsiai országnak számít, területét tekintve pedig a világ kilencedik legnagyobb országa. Miközben hatalmas sztyeppék uralják, vannak drámai szépségű alpesi helyei is. Ilyen délen az óriási, hétezer méter magas hegyvonulatok lábánál épült korábbi főváros, Almaty, vagy északkeleten a festői Altaj-hegység. Remek úti cél egy kalandos autós nyaraláshoz elsősorban azok számára, akik szeretnek terepjárózni és hatalmas sztyeppéket felfedezni, no meg persze a hegyek szerelmeseinek is ajánlott nyakukba venniük a túrafelszerelést.

Városlátogatáshoz a téli hónapokban meglehetősen zord, de csillogó Asztana vagy a kazah örökségre vigyázó Shymkent lehet még opció.

Bár Kazahsztánnak nincsenek ókori városai (az UNESCO védelme alatt álló Turkesztánon kívül), mégis rengeteg csodás történelmi helyszínt tud megmutatni. A Tamgalyban található, ugyancsak világörökségi védelmet élvező ötezer ősi petroglifa (barlangrajz) mindenképp ilyen (némelyik közülük több mint négyezer éves), mint ahogyan nagyon büszkék a híres ősi Selyemút szakaszaira, amelyek egykoron keletet és nyugatot kötötték össze.

A télen keservesen hideg eurázsiai sztyeppe uralta Kazahsztánba inkább nyáron érdemes ellátogatni túrázni, miután a hó elolvadt a magasabban fekvő hegyekben. Az elmúlt években megváltozott vízumpolitikának hála most már minden nyugati állampolgár vízummentesen érkezhet az országba, legfeljebb harminc napra.

Ha elvonulnánk valahová a mindennapok zaja elől, a legjobb opció erre egy sziget lehet. Legyen szó akár egy rövid hétvégi bulizásról Ibizán, egy tengerparti pihenésről Szicíliában vagy egy laza kiruccanásról a Kanári-szigetekre, semmi sem áll közelebb egy hibátlan nyári vakációhoz, mint egy kis tenger, homok, napsütés kombó és némi városnézés.

(Forrás: The Travel, fotók: Getty Images)

utazás | látnivalók | úti cél | alulértékelt | kazahsztán

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom