Ilyen módszertanokon alapszik a projektmenedzsment

A közös cél eléréséért tett erőfeszítések már évezredek óta jelen vannak az emberiség történetében. A projektmenedzsment maga tehát szinte a civilizáció kezdete óta az életünk része. A korai projektmenedzsment alapjai azonban csak a 20. században jelentek meg, ekkor került sor ugyanis az eljárások összegyűjtésére és rendszerezésére.

A projektmenedzsment módszertan fogalma

A projektmenedzsment az erőforrások tervezésével és irányításával foglalkozik. Célja nem más, mint az, hogy előre meghatározott idő- és költségkereteken belül a projektben kijelölt cél sikeresen teljesüljön. A módszertan részeként azok a folyamatok és leírások értendők, amelyek egy egységes megközelítéssel tekintenek a megvalósításra. Az ezekkel kapcsolatos ismeretek elsajátításában a Szinergia Kft. projektmenedzsment képzés modulja lehet hasznos.

Minden módszertan tulajdonképpen egy keret, amely iránymutatással szolgál a projektben felmerülő feladatok megoldására, a közös munkára és a kommunikációra. Jelenleg 3 féle megközelítés létezik, ezek a vízesés modell, az iteratív, valamint az agilis megközelítés. Mindegyik más és más iparágakban hasznos, így egyikről sem mondhatjuk azt, hogy jobb, mint a másik. Hiszen nem jobb, csak merőben más.

A projektmenedzsment főbb módszertanai

A vízesés modell több, egymást követő lépésből tevődik össze. Kizárólag akkor kerülhet sor egy lépésre, ha az előző már befejezésre került. Ezért ennél a modellnél kiemelt szereppel bír a tervezés, hiszen ez alapvetően határozza meg a projekt sikerességét.

Az iteratív modell a különböző, időközben jelentkező változásokat is tudja kezelni, hiszen a teljes folyamat 4 ismétlődő feladatból áll. Ez az úgynevezett PDCA ciklus, amely a tervezés, a cselekvés, az ellenőrzés és a beavatkozás lépéseit foglalja magában. Célja nem más, mint a termékek és a folyamatok ellenőrzése és a fejlesztése, amely az előbbi modellnél jóval rugalmasabb keretet ad.

Az agilis megközelítés az együttműködést, az ügyfélelégedettség növelését és a fejlesztést tartja fontosnak, akár szervezeti, akár pedig projektszintű működésről van szó. Minden esetben az ügyfelek igényeiből indul ki, ezen alapszik a vízió, majd az ennek az elérését megvalósító terv. Akkor érdemes emellett a megközelítés mellett letenni a voksot, ha újszerű technológiával és váltakozó környezettel kapcsolatban kell megoldást kínálni.

Ezért fontos a megfelelő módszer kiválasztása

Minden esetben az aktuális projekthez leginkább illeszkedő módszert kell megtalálni, és sikerrel alkalmazni. Ahhoz azonban, hogy a választás sikeres legyen, érdemes tisztában lenni mind a három módszer ismérveivel, azok előnyeivel és hátrányaival. Így minden projekttel kapcsolatban egyszerű dönteni egyik vagy másik megközelítés mellett.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom