A kézművesség és a dizájn határán lépdelnek – Industreal-portré

Alapvetően belső terekkel, egyedi tárgytervezéssel és látványtervezéssel foglalkozik budapesti Industreal stúdió, melynek tagjai iparművészként, kreatív tervezőként különböző összetételű feladatokat oldanak meg. Tárgyaik, megoldásaik ezen problémakörök eredményei, ezért nehezen lehetne meghatározni egy rájuk jellemző hangulatot vagy sémát.

– "Sokan a fémes, lakatos fiúkként ismernek minket a belvárosi miliőben. Ez abból adódik, hogy ötvös, fémműves tervezőként – a miniatűr precizitást kiegészítve – a hegesztés világában is otthon vagyunk, és a stúdiónk valójában egy műhely, ahol leginkább fém-vas kompozíciókat tervezünk, kísérletezünk és készítünk" – fogalmazza meg az Industreal krédóját Prokai Ádám tervező.

A stúdió alapvető üzleti modellje abból a hiányterületből adódik, hogy közelebb hozza a vasszerkezetek tervezését és gyártását az iparművészethez, ez által illeszkedőbbé tegye a lakossági esztétikumhoz. – "Nagyon sokan vonzódnak a természetes anyagokhoz. A nyers felületek és a modern stílus vonzó elegy a mai szemnek. Az egyedi gyártás piaca viszont hiányban szenved az ipari hangulatú, de elegáns tárgyaktól. Egyedi, olykor különleges igényre egyetlen darab tárgyat tervezünk meg és készítünk. Sok saját vízió is megszületik így, méghozzá lámpák, asztalok stb. formájában. Mi olyan mestertől tanultunk, akitől komplex látásmódot kaptunk a vizuális tervezésről, amely nagyon fontos, meghatározó alapokat adott a gondolkodásunkhoz. Ennek eredményeként képeztük magunkat tovább."

– "Művészeti értéket formálunk a látványba, és így színesítjük a felhasználói élményt. Legyen az egy tárgy, bútor, belső tér, mozgókép, grafika, arculat, mindezeket egy egységként kezelve, a vizuális környezetünk fejlesztése a célunk" – teszi hozzá Halász Előd tervező.

Az Industreal stúdió sokrétű szolgáltatást nyújtva rengeteg projekthez adta már a nevét. Általában nagy sóhaj kíséretében érkezik a válasz egy dizájnertől, ha a legkedvesebb munkája felől érdeklődünk. Nincs ez másként esetükben sem.

– "Az összes projektünket kedveljük. Kis stúdió vagyunk, és nem futószalagon készülnek a terveink. Amit elvállalunk, az fontos nekünk. A magánlakások, apartmanok, víkendházak esetében az egyedi sztorik mögé építjük ötleteinket. Ez olyan kötelék az ügyféllel, melyben komoly kapcsolati viszony alakul ki. Meggondolatlannak tartjuk, amikor emberek saját maguknak rakják össze a lakásaikat; kockázatosnak érezzük, ha valaki rengeteg pénzt költ el egy-egy lakásra vagy üzletre, és mégis híját hagyja a megfelelő rálátásnak, szakértelemnek. És ugyanígy a legnagyobb elismerés, amikor arról számolnak be a barátokká vált ügyfelek, hogy minden hazaérkezés »wao« élmény.

A magánlakás és a ház komoly befektetésnek számít, hiszen a benne megélt idő minősége a sajátunk. Ez számunkra nagyjából olyan, mintha magunknak vágnánk le a hajunkat egy fontos esemény előtt. A lakás esetében a nyugalom a legfontosabb, ami a következő nap sikerének az alapja. Persze, mindent meg lehet szokni, viszont sajnos sokan az ilyen kompromisszumos megszokásoknak a rabjai. Éppen ezért kezdtük el egy kedvező konstrukcióban az óradíjas tanácsadást is, amit általában azok vesznek igénybe, akiknek sok ötletük van, de bizonytalanok a döntéseiket illetően, és nem áll módukban megfizetni egy komplett lakberendezést vagy belsőépítészetet. Nekik segítünk átlátni, rendszerezni a gondolatokat. Nekünk ez könnyedén megy, megoldók vagyunk” – folytatja Prókai Ádám.

Másik fontos területük a vendéglátás-tervezés.

Ez már egy bonyolultabb, sok háttértervezést igénylő, komplexebb dolog, mert nem csupán egy tulajdonosnak kell megfelelniük, hiszen a területet nagyon sokan fogják vélhetően használni.

Komplett tervezést végeznek a témában üzleti terv, környezet- és piacelemzés, márkafelépítés, konyha- és bárpultrendszer, valamint teljes arculat és dizájn kérdésekben.

Az Élesztő kézműves sörözőt – szerintük egyébként azóta sem nyílt hasonló horderejű hely a műfajban – még a kézműves sörös dömping előtt alkották meg, a tulajdonos elképzeléseiből építkezve. Komoly egyeztetéseket követően a teljes raktározási rendszert, a belső teret, ültetésszámot, az egyedi sörcsapokat, a vezetékezést, tehát lényegében mindent ők terveztek, plusz jó néhány elemet saját kezűleg meg is építettek.

A belvárosban évek óta saját üzemeltetéssel sikeresen működő, hiánypótló kulturális missziót teljesítő Toldi Klub alapjai szintén Ádám nevéhez fűződnek. A belső terét Előddel együtt tervezték és kivitelezték. – "A piaci elemzés során megalkottuk a mottót: »Megcsinálni Budapest legjobb berlini klubját!« Az igazi tudást a vendéglátás tervezéséhez lényegében ezen keresztül tanultuk meg. Amikor négy-öt különböző funkció több idősávban alakul egy térben, az nagy kihívás. A teljes rendszer átlátása és a pozíciók ismerete nagyon fontos.”

Hogy mennyire aprólékos munkát és sokrétű feladatot igényel egy ilyen koncepció megvalósítása, arra remek példa Hold utcai piacon működő By Beans kávézó. – "A név, a helyszín és a kávé vízióját kaptuk meg, minden más rajtunk állt. A tulajdonossal eltöltött megbeszélések alkalmával alakult ki a kép a rendszerről. Mi végeztük el aztán a márkaépítés alapjait: az arculattervezést, a logó megálmodását, a teljes körű kommunikációt, a kávégép típusának kiválasztását, a belső tér teljes építését a generál kivitelezéstől az egyedi részletekig, az egyedi lámpákon át a saját székekig."

Az Industrealnál úgy terveznek és építenek, mintha mindig a sajátjukat készítenék el. Számukra ez a műfaj az alkotás és az önmegvalósítás része is egyben, és ebben abszolút örömüket lelik. Valahol a kézművesség és a dizájn határán lépdelnek, keresik a megoldásokat.

Az IDR egy kis dizájnstúdió, amit a tagok döntései, élethelyzetük és jövőképük formál. Nem szeretnék a tervezést dekorációra cserélni, nem fognak blogokat nézegetni, trendeket másolni, és ezeket összedobálva tervezni. In Dust Real, vagyis porban az igazság. Vagy ahogy ők fogalmaznak:

"Ha elég jó a projekted, bemocskoljuk érte a kezünket mi is."

Ez is érdekelhet:

Köztéri szobrai a mai kor totemei – Szőke Gábor Miklós-portré

Hétfőn hajnalban több száz millióan fogják látni a Super Bowlon az általa készített fémsólymot. Szőke Gábor Miklóssal a Roadster is találkozott, elmeséljük, mit kell tudni róla.

(Fotók: Industreal)

dizájn | stúdió | industreal | nagy sztori | hold utcai piac

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom