Ismerkedjünk meg közelebbről is a grappával

A grappa ízvilágával és élményével erősen javasolt közelebbről is megismerkedni abban az esetben, ha egyébként szívesen részesítjük előnyben a törkölypálinkát. A grappa ugyanis hasonló jellegű italkülönlegesség, egyenesen Olaszországból.

A cikkben kitérünk a grappa történetére, karakterére és jellegzetességeire is, emellett pedig a fogyasztása kapcsán is adunk pár praktikus tippet.

Dióhéjban a grappa történetéről

A sztori kapcsán mindenképp meg kell említeni az Észak-Olaszország területén található kisváros, "Bassano del Grappa" nevét. Az olaszok szerint ugyanis innét eredeztethető az egyébként szőlőből préselt italkülönlegesség.

Grappát készíteni kizárólag Itália határain belül lehetséges, méghozzá szigorúan előírt metódus alapján. Olyan procedúráról van szó egyébként, aminek a gyökerei egészen a tizenegyedik századig nyúlnak vissza.

Sok más szeszes italhoz hasonlóan kezdetben a grappa is gyógyszerként funkcionált, hogy aztán szép lassan átalakuljon fogyasztási cikké, majd pedig a közelmúltban egyre nagyobb népszerűségre tegyen szert a minőségi alkoholos italokat preferálók körében.

Amit a grappa legfontosabb jellegzetességei kapcsán tudni érdemes

A grappa készítésének a legfontosabb alapja a törköly, ami szigorúan Olaszországban termett szőlőből származhat. Szintén kulcsfontosságú az a tényező is, hogy a törköly mindenképp legyen kellően friss, lágy, illetve mindenképpen magasabb nedvességtartalmú.

Grappát készíteni egyaránt lehet szakaszos, illetve folyamatos lepárlás útján is. Amíg a volumen még viszonylag alacsonyabb tartományban mozgott, és a grappa iránti kereslet megmaradt a relatíve kisebb skálán, addig a szakaszos eljárás is tökéletesen megfelelt.

Az elmúlt évtizedekben ugyanakkor meredeken megnőtt a grappa iránti kereslet, úgyhogy mindenképp szükségessé vált a folyamatos lepárlás széles körű alkalmazása. Ezzel ugyanis nagyobb hatékonyságot lehet elérni, mégpedig a minőség csökkenése nélkül.

A folyamatos lepárlás keretei között egyébként a lepárlószerkezetbe folyamatosan töltik a törkölyt, ezzel segítve elő a metódus kívánt eredményét.

Milyen élményre számítsunk, ha kedvet kaptunk a grappa ízleléséhez és fogyasztásához?

A grappa az étkezést megelőzően, illetve azt követően egyaránt kiváló választást jelenthet. Nem mindegy viszont az, hogy mennyi idős az általunk fogyasztott grappa. A fiatalabb változatokat ugyanis 8-9 fokos, a testesebb és korosabb változatokat pedig sokkal inkább 16-18 fokos pohárba javasolt tölteni és onnan fogyasztani.

Az olaszok persze ezen a téren is kimaxolják az élvezeteket. Nekik ugyanis a grappa önálló fogyasztása mellett az a merész ötletük is támadt, hogy a kávéba töltve vajon miként szuperálna maga az ital. Így született a "Caffe corretto", vagyis a javított kávé, ami szintén rendkívül népszerű Itália területén.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom