A város legjobb éttermének mondták, aztán kiderült, hogy nem is létezik

A Tripadvisor több mint 4100 éttermet listáz a kanadai Montrealban. Egészen a közelmúltig a Le Nouveau Duluth nevű hely számított közülük a legjobbnak. Az étterem – amely "kanadai" és "delikáteszként" írta le a konyháját –, nyolcvanöt ötcsillagos értékelést kapott, pedig nincs honlapja, a Tripadvisor-oldalán csupán négy furcsa fotó látható róla, és semmilyen valós információ sem érhető el az étlapról, a személyzetről vagy a helyszínről.

A CBC műsorszolgáltató utánajárt a rejtélynek. Ellenőrizte Québec cégjegyzékét, de lelt rá a Le Nouveau Duluth-ra. Elment a Tripadvisor oldalán megadott címre, de nem talált semmi hasonlóságot az étteremmel és a szomszédos üzletek dolgozói sem hallottak róla.

"Nouveau Duluth? Nem" – mondta Yoo Jeung, annak a virágüzletnek a tulajdonosa, melynek elvileg közvetlenül az étterem mellett kellene lennie . "Nagyon magas a mennyezet a fotók alapján. A Duluth sugárúton nincsenek ilyen magas mennyezetek, szóval, hamisnak tűnik a kép."

A hirdetési listán szereplő fotók is gyanúsak: kettő olyan kép látszott rajta, amit a CBC "nappalinak tűnő" fotóként jellemzett, az egyik egy sportbárt ábrázol, a másik pedig egy Montreal környéki humoristáról készült.

A Tripadvisor azóta eltávolította az étterem oldalát. A cég szóvivője elmondta, hogy ugyan tényleg egy hamis éttermet népszerűsítettek, de nem tekintették azt megtévesztésre utaló példának. "Az ehhez hasonló reklámfogások nem túl gyakoriak, és nem is utalnak a valódi csalások jellemzőire, így a Tripadvisor moderációs csapata és automatizált rendszere számára nagyobb kihívást jelent a felderítésük" – mondta Brian Hoyt, a TripAdvisor globális kommunikációért és iparági ügyekért felelős vezetője. "Ebben az esetben emberi hiba miatt a hamis bejegyzés hosszabb ideig maradt kint a platformon, mint kellett volna. Épp ezért mostantól jobban ráerősítünk."

Nincs pontos statisztika arról, hogy hányan dőlhettek be a kamu hirdetésnek, de nem ez az első ilyen jellegű eset.

2017-ben az akkori VICE-író, Oobah Butler sokkal több energiát fektetett a saját kitalált sztorijába, amikor a fészerből, ahol lakott, "megcsinálta" a Tripadvisor első számú londoni éttermét. Tervezett neki egy weboldalt, összeállított egy étlapot, és lenyűgözően hamis fotókat lőtt a "konyháról". Néhány hónap alatt aztán – a jelentős mennyiségű, kiszervezett hamisított értékelésnek is köszönhetően – a The Shed at Dulwich a 18 149. helyről indulva az elsőig jutott.

Az első hely megszerzése után Butler még egy maroknyi valódi vendéget is vendégül látott, akiknek szépen tálalt fagyasztott ételeket szolgált fel, amelyeket a "Shed"-ben gyorsan megmikrózott. Ezt követően az "étterem" lekerült a TripAdvisorról.

Ami pedig Montrealt illeti, az értékelő oldal jelenlegi első vezető étterme a Bistro 1843. És igen, tényleg létezik.

Februárra az újévi fogadalmak betartásának lendülete kissé alábbhagy, az otthon készített saláta és natúr csirkemell kombináció helyett valami ízesebbre, finomabbra, változatosabbra vágynánk. És persze szívesen beülnénk valahová vacsorázni, ahol olyan fogások közül válogathatunk, amelyek nem döntik romba az eddig elért eredményeinket.

(Forrás: Food and Wine, fotók: Unspalsh, illusztrációk)

montreal | tripadvisor | legjobb | étterem | hamis

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom