Így néz ki a végleges változat, alaposan megnyirbálták az új vonatkedvezményt a franciák

Tavaly írtunk arról, hogy Franciaország a német minta alapján 49 eurós, kedvezményes vonatbérletet vezetne be. Az eltelt hónapok alatt azonban a javaslat igencsak felhígult.

Míg korábban arról volt szó, hogy a bérletet bárki megveheti és az egész országban érvényes lesz, a végső változatban már csak a huszonhét év alatti fiatalok tehetnek rá szert, és a legfontosabb régióra, Párizs és környékére, vagyis az Ile-de-France-ba nem lesz érvényes.

A bérlettel mintegy hétszázezren utazhatnak majd korlátlanul idén júliusban és augusztusban a TER és az Intercity vonatokon, a nagysebességű TGV vonatokon azonban nem.

A bírálók szerint az ország legnépesebb, párizsi régiójának kizárása különösen csalódást okoz, mert így tizenhat eurós (körülbelül 6250 forintos) kiegészítő jegyet kell majd váltaniuk azoknak, akik Ile-de-France-ban szállnának át vagy oda utaznának.

A kísérlet egyelőre az említett két hónapra szól, de az illetékesek remélik, hogy a jövőben meghosszabbíthatják és kiterjeszthetik a kezdeményezést. A TER népszerű útvonalai közé tartozik a Bordeaux és Arcachon közötti, ahová tizenhárom euró (ötezer forint körül) kapható a jegy, valamint a Marseille és Toulon közötti, ahová tizennégy euróért (körülbelül ötezer-ötszáz forintért) lehet azt váltani.

Azok, akik rendszeresen megteszik ezeket az utakat, több száz eurót takaríthatnak meg a bérlettel. A Lyon és Marseille közötti, mintegy négyórás úton pedig az egy útra szóló jegy gyakran többe kerül, mint az új bérlet. A népszerű intercity-vonalak közé tartozik a Bordeaux és Montpellier közötti, ahol a retúrjegyen szintén lehet spórolni a bérlettel.

Nemrég megtudtuk, melyek Európa legjobb vasútállomásai, az egyikre pedig ezzel az új, hálókocsis vonattal is eljuthatunk.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

kedvezményes | vonatbérlet | franciaország | 49 eurós | vonat

FOLYTASD EZZEL

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Wizz Air

Egy utazási szakértő elárulta, mi az a két leggyakoribb hiba, amit a repülőn alvásnál elkövetünk

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram