Örömhír érkezett New York kedvenc épülete, a Chrysler Building felől

Mai napig a világ legmagasabb téglaépületeként jegyzik az art deco stílusú Chrysler Buildinget, amely eddig a szépséges, de megközelíthetetlen díva szerepét kapta. Messziről lehet csak csodálni, halandó nem sűrűn juthat be a fenséges felhőkarcolóba, pláne nem a díszes tornyába, ahol óriási acélsasok őrzik békéjét. Egy New York-i projekt keretein belül már hosszú ideje dolgoznak azon, hogy a Chrysler is kapjon egy látogatható kilátót, ám a műemlékvédelem kérlelhetetlen volt. Egészen mostanáig

Klisés dolog megkérdezni egy New York-i embert, melyik a legkedvesebb felhőkarcolója, náluk a Chrysler Building az abszolút első. Hiába a szintén lenyűgöző Empire State Building, a legtöbb helyi mégis az art deco csodára szavaz.

Az Empire State Building és a Chrysler Building

Míg a városban megannyi rooftop bár és panorámaterasz üzemel, közöttük például a legújabb Edge, addig a Chrysler Building semmivel sem összetéveszthető tornyát maximum ezekből a kilátókból, magaslati pontokról figyelhetjük meg. Nem volt ez mindig így: az 1931-es nyitása után például egy elit klub üzemelt a hatvanhatodik emelet fölött. A Cloud Club igazi intézmény volt, ahová csak a kiváltságosok juthattak be, éves tagsági díj és bőséges fogyasztás ellenében.

Legendák szerint a szesztilalom idején borbélyság és zárható fülkék is tartoztak a Cloud Clubhoz.

Az épület panorámaterasza Celestial néven futott 1945-ig, de miután az Empire State Building egy magasabb emeleten fekvő kilátót kapott, elveszítette vonzerejét, és a kíváncsiskodók átpártoltak a még magasabb teraszra. Ekkor új funkciót kapott a kilátó, és műsorszóró adóállomásként működött, 1986 óta pedig építészeti irodák használják.

Ahogy említettük, nem egyszerű feljutni az emeletekre, annak ellenére, hogy az előcsarnokba ingyenesen beléphetünk. Nagyon nyomós indok kell ahhoz, hogy egy átlagember feljusson a hetvenhét emeletes felhőkarcoló tornyába. Az interneten sok trükkről olvasni, melyek közül a legjobb talán a fogorvosi csel, a Chryslerben ugyanis több fogászati magánklinika üzemel – tehát ha bevállalunk egy méregdrága beavatkozást és ott tömik be a fogunkat, egy kis exkluzív turistáskodást kaphatunk cserébe.

A helyzet mostantól megváltozik: a műemlékvédelem is rábólintott a panorámaterasz ötletére.

Sajnos dátumokról még nem tudunk, de amint publikussá válnak, közölni fogjuk. Ez óriási lépés, és bizonyára nagyon sokan várták már, hogy testközelből tekinthessék meg a tornyot őrző acélsasokat és az autóiparra jellemző szimbólumokat, amiket csak fotón láthattunk eddig. A kecses épület tüskés csúcsával ugyanis hűtőrácsok, lökhárítók, dísztárcsák inspirálta részleteket rejt.

Ez is érdekelhet:

New York metropolisza barátságos kisvárossá változott

New York állam és maga a metropolisz sem bírja tovább a bezártságot, de a lakók új hétköznapokra rendezkedtek be.

(Fotók: PxHere, Unsplash, Pixabay, Cogito Ergo Imago)

art deco | Observatory Bar | chrysler building | nagy sztori | new york city

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom