Így szennyezik a környezetet a klímavédelem jegyében

November 6-tól 8-ig tart az ENSZ esedékes klímakonferenciája, a COP27, az egyiptomi Sarm es-Sejkben.

Miután tavaly rengeteg hír szólt arról, hogy a glasgow-i COP26 karbonlábnyoma minden korábbi ilyen konferenciáénál nagyobb volt, köszönhetően 75 százalékban a nemzetközi járatoknak, a University College London kutatóinak csoportja Priti Parikh professzor vezetésével úgy döntött, szembesíti a résztvevőket az utazásukhoz kapcsolódó kibocsátásokkal.

Ehhez egy nyílt forráskódú kalkulátort fejlesztettek ki, amely kiszámolja, hogy mekkora széndioxiddal járnak a különböző utak, amelyek az Egyesült Királyságból vezetnek Egyiptomba.

„Obszcén dolog arra gondolni, hogy mekkora kibocsátással járnak ezek a klímakonferenciák“

 mondta a professzor a Dezeennek. „Mindennél fontosabb, hogy minimalizáljuk a COP szénlábnyomát, és biztosítsuk, hogy a konferencián résztvevők az éghajlatváltozás elleni küzdelem során ne súlyosbítsák a klímahelyzetet."

Ennek eszköze lehet például az, ha valaki virtuálisan kapcsolódik be a konferenciába, mert így a kibocsátása ezredrésze lesz annak, mintha személyesen utazna el Egyiptomba. Aki mégis az utazás mellett dönt, annak az eszköz azt javasolja, hogy kompenzálja a kapcsolódó kibocsátást a Gold Standard tanúsítvánnyal rendelkező rendszerek valamelyikével, amelyek hozzájárulnak az éghajlati igazságosság növeléséhez a déli féltekén.

Emellett az utazók alternatív útvonalat is választhatnak, például a kibocsátás negyven százalékát spórolhatják meg azzal, ha Milánóig elvonatoznak, és csak ott szállnak repülőre, ugyanakkor az ebből származó előnyöket ellensúlyozza a megnövekedett anyagi és időráfordítás.

A kutató szerint az ENSZ-nek a továbbiakban érdemes lenne olyan úti célokat választania a konferenciához, amelyek a repülőn kívül más közlekedési eszközökkel is elérhetők.

Egy kutatás érdekes eredményre jutott a repülőjáratok kibocsátásával kapcsolatban. Persze, nemcsak a repülési szokásainkon változtathatunk, ha szeretnénk tenni a klímaváltozás ellen.

(Forrás: Dezeen, képek: Getty Images)

környezetvédelem | környezetszennyezés | Sarm es-Sejk | Egyiptom | szénlábnyom

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom