Ezekben az európai országokban nincsenek biztonságban a házak

Aggódhatnak az ingatlajdonosok az éghajlatváltozás miatt.

Idén Európa talán még soha nem látott mértékben tapasztalhatta meg a klímaváltozás hatásait, és könnyen lehet, hogy ez lesz az új normális. Ezt mondják legalábbis azok a kutatók, akik kimutatták, hogy az erdőtüzek rekordterületet pusztítottak el idén nyáron Dél-Európa egyes vidékien. Idén ráadásul az elmúlt ötszáz év legsúlyosabb aszálya is sújtotta a régiót. Ilyen körülmények között nem csoda, ha az emberek az otthonaik miatt is egyre jobban aggódnak.

A ComparetheMarket brit termékösszehasonlító oldal listázta azokat az európai országokat, ahol a házakat leginkább veszélyeztetik az időjárási szélsőségek. A rangsort Spanyolország vezeti, ahol évente 1694 hektárnyi területet tesznek tönkre az erdőtüzek, de az állam a légszennyezettség miatt is került az első helyre. Az erdőtüzektől leginkább Portugália szenved, ahol évente átlagosan 2444 hektár ég le, és gyakran lakott területek is veszélybe kerülnek.

Erdőtűz Funchalnál

A heves esőzések okozta áradások szempontjából legveszélyeztetettebb európai ország Szerbia,

ahol évente átlagosan 1,4 olyan áradás történik, amelyet felhőszakadás okoz, így ebben az országban a legnagyobbak az árvíz okozta lakáskárok is. Az összesített lista második helyén Bosznia-Hercegovina végzett mind az erdőtüzek, mind az áradások magas száma miatt, a harmadik helyre pedig az Egyesült Királyság került a rossz levegőminőség és a magas szennyezettsége miatt.

A legveszélyeztetettebb angol város Kingston-upon-Hull, ahol a lakosok kilencven százalékát fenyegeti a Hull-folyó vagy a Humber torkolat áradása. A második Leeds lett, ahol a legmagasabb az átlagos évi csapadékmennyiség, vagyis 88 miliméter, majd Plymouth, Manchester és Preston következik. A folyók áradása ugyanakkor Londont, Nottinghamet és Derbyt fenyegeti a leginkább, míg Southend-on-Sea-nek kell leginkább tartania a belvizektől.

Az európai városok próbálnak alkalmazkodni a hőhullámokhoz, de öt év múlva már lehet, hogy így is túl forróak lesznek a nyaraláshoz a megszokott úti céljaink.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

klímaváltozás | szélsőséges | ingatlan | veszély | időjárás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom