Egy terapeuta szerint nem kéne most nyomasztanunk egymást „motiváló” üzenetekkel

A szakember úgy véli, hogy a mostani, kritikus időszakban nagyon árthatnak a motiválónak szánt üzenetek.

A koronavírus-járvány kijárási tilalma és az önkéntes izoláció miatt rengetegen vagyunk már több mint egy hónapja otthon – ebben az időszakban pedig sok „motivációs” üzenetet olvashatunk arról, hogyan használjuk ki legjobban ezt az időszakot. Számos ilyen kiírás úgy fogalmazza meg a gondolatot, hogy az elsőre úgy tűnik, valóban adhat egy lökést, hogy belekezdjünk valamibe. Például a következő üzenet, amelyet Jeremy Haynes osztott meg Twitter-oldalán, és tizenhatezer ember küldte tovább:

"Ha nem úgy jössz ki a karanténból, hogy

  1. fejlesztettél egy új készséget,
  2. nekifogtál valaminek, amit már régóta dédelgetsz (például egy saját vállalkozás),
  3. tanultál valami újat,

akkor eddig sem azzal volt a baj, hogy nem volt időd, hanem hogy nem volt kitartásod és önfegyelmed."

Biztosan te is olvastál sok hasonlót az elmúlt hetekben. És biztosan nem egyszer érezted rosszul magad amiatt, hogy talán nem hozod ki a maximumot az otthon töltött időből. Mert elsőre, a felszínen logikusnak tűnik az érvelés: most, hogy elvileg több időnk van, miért nem fejlesztjük tökélyre magunkat?

Nos, egy bejrúti terapeuta, Alaa Hijazi válaszolt a fent idézett Jeremynek és a világ többi Jeremyjének, aki ilyen üzeneteket ír ki:

"Azt lehet, hogy elfelejted Jeremy, hogy épp egy globális világjárvány és egy masszív gazdasági világválság kellős közepén vagyunk, ami talán egy icipicit elvonhatja a figyelmünket."

A pszichológusként és pszichotraumával, poszt-traumás szindrómásokkal (PTSD) foglalkozó pszichológusként dolgozó Hijazi ezután azt írja:

„Trauma-pszichológusként teljesen elborzaszt és feldühít, hogy emberek ilyen üzeneteket írnak ki, és azt hiszik, ez így maximálisan rendben van. Épp egy kollektív traumát élünk meg. Gyászt, veszteséget, pánikot: féltjük a szeretteinket, az ismeretlen embereket, saját magunkat, a megélhetésünket. Az idegrendszerünk alig tud megbirkózni a ránk nehezedő nyomással: vagy félünk, vagy lebénulunk és teljesen kikapcsolunk, mert már nem tudunk harcolni az érzésekkel.

Sokan próbálják átvészelni a helyzet miatt rájuk szakadt szegénységet és munkanélküliséget. Sokakban régi traumákat hoz elő újra ez a helyzet, vagy épp más mentális nehézségeket. És akkor tényleg vannak olyanok, akiknek van merszük vádolni másokat azzal, hogy nincs elég önfegyelmük valami újat tanulni?!

Őrjítő számomra ez a kultúránkból fakadó, rögeszmés »produktivitás«. Miért kell mindig produktívan és hasznot termelően eltölteni az időt? Amire most a legnagyobb szükségünk van, az a megértés. Megérteni és elfogadni önmagunkat. Elfogadni azt a sok, nehéz érzést, amelyeket mostanában tapasztalunk, és sokkal inkább arra figyelni, hogyan tudunk jók lenni magunkhoz, hogyan enyhíthetünk a negatív érzéseinken, és hogyan tudunk segíteni önmagunknak és a szeretteinknek. Erre van szükségünk és nem arra, hogy egy random idióta miatt rosszabbul érezzük magunkat a »motiváció« nevében.”

Szóval ha szeretnénk egy új nyelvet megtanulni vagy érdekes könyveket olvasni, nyugodtan tegyük. De emlékeztessük magunkat arra, hogyha egyiket sem tesszük, ne hagyjuk, hogy elhatalmasodjon rajtunk a bűntudat, mert nincs miért! Egy olyan traumatikus élményen megyünk épp világszinten keresztül, amelyre senki sem volt felkészülve, és beláthatatlanok a következményei – és amivel mindenki úgy birkózik meg, ahogy tud. És reméljük, neked is sikerül mindez nagyon sok megértéssel, elfogadással, szeretettel és önszeretettel!

Ez is érdekelhet:

Egy ukrán tervező szerint nagyban hat majd a koronavírus az építészetre

Szergej Makno szerint nagyon sok változást fogunk tapasztalni az épített terekben és otthonainkban, amikor túl leszünk a járványon. Íme egy építész gondolatai arról, hogyan fog hatni a világjárvány az építészetre.

vélemény | koronavírus | covid-19 | terapeuta | motiváció

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom