"Nincs több vesztegetni való idő" - Öt európai ország szólított fel a hatékony fellépésre a klímaválság ellen

Olaszország elnöke és öt további európai ország vezetője azonnali lépéseket követelt a klímaválság leküzdésére azt követően, hogy a kontinens déli részén heves hőhullámok, erdőtüzek és áradások pusztítottak.

"A szélsőséges természeti jelenségek tönkreteszik az ökoszisztémát, és veszélyeztetik mindennapi életünket, életmódunkat" - áll a Sergio Mattarella olasz elnök, valamint a görög, horvát, szlovén, máltai és portugál politikai vezetők által aláírt nyilatkozatban.

A Földközi-tenger partvidékének nagy területét sújtotta heves hőhullám, Algériától Törökországig küzdöttek erdőtüzekkel. A politikusok éppen ezért úgy vélik: nincs több vesztegetni való idő. Hozzátették:

a mediterrán térség különösen veszélyeztetett a vízhiányban és az elsivatagosodás kockázatában.

A közös nyilatkozat kiadását Mattarella és Katerina Szakellaropulu görög elnök telefonbeszélgetése előzte meg, a párbeszédet pedig ezt követően terjesztették ki az európai tagállamok nem ügyvezető elnökeiből álló úgynevezett Arraiolos-csoport többi tagjára is.

A politikusokból álló csoport úgy véli, minden mediterrán országnak közös erőfeszítéseket kell tennie a klímaválság hatásainak megállítása és visszafordítására.

Bár a nyilatkozat megkongatta a vészharangot, nem tartalmazott javaslatokat a probléma megoldására.

(Forrás: Reuters, fotók: Getty)

vízhiány | éghajlatváltozás | erdőtűz | hőhullám | klímaválság

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom