Ez a csodálatos alpesi falu ihlette A Gyűrűk Ura legendás helyét, Völgyzugolyt

Völgyzugoly mesebeli tájként jelenik meg a mozivásznon, Svájcban azonban rábukkantunk arra a parányi településre, amely a megszólalásig hasonlít a legendás filmből ismert  vidékre.

Gyakran merítünk ihletet abból a szépségből, ami körülvesz bennünket, legyen szó utazásról egy egzotikus, távoli helyre, vagy egy verssorra, ami felébreszt valamit a lelkünk mélyén. A Gyűrűk Ura megalkotása során J.R.R. Tolkient állítólag Svájc varázslatos tájai inspirálták.

Középfölde életre kel

Völgyzugoly fantasztikus világa Lauterbrunnen néven ismert kisváros mintájára született meg. A falu mögött egy magas vízesés zúdul le a hegyről, a csendes, nyugodt völgyet pedig féltve óvják a hegyek, menedéket nyújtva bárki számára, akinek szüksége van a védelemre. A városon keresztülkanyargó patak, a domboldalba épített, szerény házak, a hegyekre nyíló panoráma pontosan olyan, mint a tündék földje.

Lauterbrunnen összesen hetvenkét vízesésnek ad otthont, ami csak fokozza éteri jellegét.

A hobbit útja Völgyzugolyból

Miközben a gondolataink már Középfölde körül kavarognak, jusson eszünkbe az is, lehet, hogy Tolkien is ott kezdte saját utazását A Gyűrűk Ura világába.

Tolkien 1967-ben ezt írta fiának, Michaelnek:

Örülök, hogy megismerted Svájcot, és különösen azt a részét, amelyet valaha a legjobban ismertem, és amely a legmélyebb hatással volt rám. A hobbit útja Völgyzugolyból a Ködhegység túloldalára, az én 1911-es kalandjaimon alapul.

Így A Gyűrűk Ura egyik legfestőibb és leglélegzetelállítóbb világa, Völgyzugoly koncepciója mögött meghúzódó titok lelepleződöttt. De nem csak a Ködhegység leírásáról szóló rész az egyetlen összefüggés, ami a legendás kötet és filmes adaptáció, valamint Svájc között húzódik.

A filmesztéták szerint A Gyűrűk Ura: A gyűrű szövetsége című filmben a piramis alakú hegy a valóságban a Jungfrau.

Lauterbrunnen felfedezése

Völgyzugollyal ellentétben Lauterbrunnen felfedezése sokkal könnyebb, hiszen vonattal és autóval is könnyen megközelíthető.

A falu mellett, a főúton található parkoló tökéletes kiindulópont a környék felfedezésére. Maga a város parányi, csupán 2500 embernek ad otthont, így valóban néhány óra alatt bejárható, csendes éttermei pedig teljessé teszik az utazást.

(Forrás: The Travel, fotók: Getty Images)

könyv | nagy sztori | hobbit | film | mozi

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom