A világ legmenőbb céges főhadiszállásai igazi építészeti szenzációk is egyben

Egy vállalat számára a bázis kiépítése gyakran csak az irodahelyiségek megszerzéséről szól. Egy jó székhely megválasztása és kialakítása azonban beszédes lehet a cég sikerességéről és potenciáljáról. A világ vezető márkái éppen ezért a leghíresebb építészeket és tervezőket bízzák meg azzal, hogy alakítsanak ki olyan munkaterületeket, amelyek nemcsak lenyűgözőek, de minden négyzetcentiméterükben tükrözik a vállalat identitását.

Cikkünkben tizenegy vállalati központot mutatunk be, amelyek azonnal elbűvölik az alkalmazottakat és a látogatókat is.

Swatch Omega (Bienne, Svájc)

2019-ben költözött a Swatch és az Omega a svájci Bielben található új központjába, amelyet Shigeru Ban japán építész tervezett. A Swatch irodái egy hihetetlenül hosszú, fából készült rácsszerkezettel fedett épületben találhatók, amely a Cité du Temps komplexumához kapcsolódik. Az épületegyüttesben múzeum és konferenciaterem is található. Úgy tudni, Ban tervezte a szomszédban álló ötemeletes Omega gyárat is, amely a másik két építményhez hasonlóan szintén svájci fából épült.

Tencent (Shenzhen, Kína)

A Tencent internetes cég számára az NBBJ építészcég alkotta meg a székházát. A Tencent Seafront Towers két toronyból áll, melyek harminckilenc és ötven emeletesek. A két felhőkarcolót három, réz színű híd köti össze. Funkciójukat tekintve ezek a hidak közösségi tereket rejtenek, így található bennük futópálya, egészségügyi központ és könyvtár is.

BMW (München, Németország)

A Karl Schwanzer építész által tervezett ikonikus müncheni épület 1972-ben készült el és kinézetére tökéletesen illik az olimpiai játékokra épült sportkomplexumokhoz. Az épület négy, egymással összekapcsolt hengerre hasonlít, ami a cég által tervezett autók négyhengeres motorjaira utal. Érdekesség, hogy a székház egy kereszt alakú acélszerkezeten lóg, így először nem az alsó szintek, hanem a legfelső emeletek készültek el.

Apple (Cupertino, Kalifornia)

Az Apple a karcsú, modern dizájnra összpontosít a termékfejlesztés során, nem meglepő, hogy a technológiai óriáscég hasonló esztétikai megjelenésű központba szerette volna beköltöztetni alkalmazottait. A Foster + Partners által megálmodott főhadiszállás futurisztikus hatást kelt kör formájával. A Ring Building több mint négyezer előregyártott betonlemezből épült, és hatalmas, üvegsétányainak köszönhetően közvetlen kapcsolatban van a környező parkosított területtel.  A LEED Platinum tanúsítvánnyal rendelkező épület teljes egészében megújuló energiával működik.

LEGO (Billund, Dánia)

A LEGO Billund Dániában található. A 2022-ben átadott épületet a CF Møller Architects tervezte, az inspirációt pedig a színes építőkockákból merítették. A központ nyolc részlegből áll, amelyet egy központi épület fog össze, ahol hatalmas átrium és napsárga csigalépcső uralma a teret. Az épületegyüttesen belül közösségi terek is találhatók, a cég munkavállalói családtagjaikkal mozizhatnak, edzhetnek, étkezhetnek, sőt, egészségügyi szűrővizsgálatokon is részt vehetnek.

CMA CGM (Marseille, Franciaország)

A Zaha Hadid Architects által tervezett a CMA CGM egy francia szállítmányozási és logisztikai cég központjának ad otthont Marseille-ben. A 2011-ben elkészült épület Hadid első toronyháza volt. Jól látható, hogy lejtős homlokzata vízszintesből függőlegesbe tolódik át, mígnem eléri legmagasabb pontját a harmincharmadik emeleten.

Meta (Menlo Park, Kalifornia)

A Meta, a Facebook és az Instagram anyavállalata szerte a világon rendelkezik irodákkal, a központ azonban a kaliforniai Menlo Parkban található. A székhelyet 2015-ben foglalták el. Úgy tudni, az építmény tetején egy hatalmas, kilenc hektáros parkot alakítottak ki. A másik épületet 2018-ban nyitották meg, ott öt étterem és amfiteátrum stílusú udvar is segíti a dolgozók pihenését.

Lloyd's Building (London)

A londoni Lloyd's biztosító cég székházát Richard Rogers tervezte. Az 1986-ban átadott épületegyüttes három toronyházból áll, amelyek egy központi, százkilencvenhat méter magas átriumot vesznek körül. A The Room néven ismert helyiség hordóboltozatot és üvegtetőt kapott. Rogers megtartotta az eredeti, 1928-ban készült épület bejáratát, így ötvözte a régit és az újat.

Novartis (Bázel, Svájc)

A Novartis gyógyszergyártó vállalat bázeli központja igazi építészeti kuriózum. A cég a világ legnagyobb építészeit kérte fel a tervek elkészítésére, pályázott Rafael Moneó, Tadao Andó, David Chipperfield, a SANAA, Eduardo Souto de Moura és Frank Gehry is. Az alkalmazottak és a látogatók lenyűgöző művészeti alkotásokban is gyönyörködhetnek ott tartózkodásuk ideje alatt, Jenny Holzer és Richard Serra műveit is felvonultatja ugyanis a svájci székhely.

Adidas (Herzogenaurach, Németország)

Az Adidas központja, a World of Sport a németországi Herzogenaurachban található. A helyszínválasztás nem véletlen: itt alapították a céget 1949-ben. A háromszáznegyvenhat hektáros területen játékterek, mesterséges tó és számos futurisztikus irodaház is található. Az egyik legújabb fejlesztés a World of Sports Arena, amelyet a Behnisch Architekten tervezett. Három emeleten mintegy kétezer munkaterület kapott itt helyet.

Fendi (Róma)

2015-ben helyezte át a Fendi a székhelyét az ikonikus római Palazzo della Civiltà Italianába. Az épületet még 1943-ban építtette Giovanni Guerrini, Ernesto Lapadula és Mario Romano racionalista építészek tervei alapján. A Fendi tíz évvel ezelőtt Marco Costanzi építészt kérte fel, hogy az üres travertin mészkővel borított épületet az olasz divatház otthonává alakítsa át. Az első emeleten most közösségi terek, köztük könyvesbolt, kávézó és kiállítóhely is található.

(Forrás: Architectural Digiest, fotók: Getty)

nagy sztori | épület | építészet | márka | brand

FOLYTASD EZZEL

A kertem, a házam, az otthonom – érezd benne jól magad

A magyar ital, amivel kompromisszumok nélkül tehetsz sokat az egészségedért

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom