Hat program, amiről nem maradhatsz le a javában zajló Liszt Ünnepen

Október 8-án startolt el a nagyszabású Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál, amely zenei ritkaságok és ősbemutatók sorát vonultatja fel több helyszínen. A változatos előadásokon más-más szemszögből elevenedik meg a zenetörténet kiemelkedő géniuszának számító Liszt munkássága, de a komolyzenei kínálaton túl is több tucatnyi színes és izgalmas eseményen lehet részt venni. Mutatjuk a kedvenceinket!

Az október 24-ig tartó rendezvénysorozat egészen különleges programokkal várja még mindig az érdeklődőket. Összeállításunkban hat olyan eseményt gyűjtöttünk össze, amit egész egyszerűen bűn lenne kihagyni.

Csodagyerekből lett világhírű, műfajokon átívelő zenész

Cory Henry hihetetlenül tehetséges, sokoldalú zenész, akit képtelenség beskatulyázni egyetlen műfajba. Találkozik benne minden, amit imádunk: az R&B, a soul, a gospel és persze a dzsessz is. Azt vallja, hogy a zene nyelve univerzális, nem csoda, hogy kapcsolódni tud Liszt szellemiségéhez. Páratlan élmény látni és hallani, ahogyan a csodagyerekből lett világhírű muzsikus uralja a színpadot, nem csoda, hogy olyan ikonikus zenszekkel dolgozott már együtt, mint Lauren Hill, Ty Dolla $ign, Quincy Jones and The Root, és a Grammy-díjas Snarky Puppy. Cory Henry a nemrégiben bemutatott Best of Me című lemezét hozza Magyarországra, hogy megtapasztalhassuk, mennyire magával ragadó, frenetikus, spontán és virtuóz az ő világában a zene. Azoknak, akik felejthetetlen zenei élményre vágynak, ott a helyük október 21-én a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében!

Ősi földet idéző különleges zene, magyar népdalokkal

Három fantasztikus művész, egyedülálló előadó veszi birtokba október 19-én az Akvárium Klubot. Дeva (Deva – Takács Dorina), Saya Noé (Kőrös Mimi) és Bozóky Felícia Lili I Am Soyuz projektje több szempontból is figyelemre méltó. Ahogy Liszt, úgy a három fiatal is az érzelmeit éli meg minden egyes dalában, így válik az élményalapú zenélés az őszinteség, a filozófia, az elemi erő és a közvetlenség ünnepévé. Ráadásul olyan páratlan hangzásvilággal készülnek, amibe garantáltan beleborzong mindenki, aki nyitott az autentikus, ősi hangok és a népdalok világa felé. Az I Am Soyuz pedig a mindennapokból vett csodákat és kihívásokat, emberi sorsokat visz színpadra, hogy bárkit elvarázsoljon egyetlen pillantás alatt.

A Müpa 2020-as zeneműpályázatának egyik díjazottjának ősbemutatója

A Liszt Ünnep egyik legmeghatározóbb ősbemutatója a Szentpáli Roland kantátája lesz, amely a Müpa 2020-as zeneműpályázatán elismerést nyert el. Az est több szempontból is igazi kuriózumnak számít, hiszen csodálatosan találkozik benne Bartók Béla korai alkotói időszaka például a Kossuth szimfónia, Liszt Ferenc Les Préludes-jével. Ha pedig ez még mindig nem lenne elég, a Szentpáli-mű szövegében Berzsenyi Dániel szavai szólalnak meg október 23-án, a Müpában.

Kelet-Európa legjobb előadóival telnek meg a budapesti klubok

A Budapest Showcase Hub, vagyis a Bush jóvoltából idén ismét megtelnek a fővárosi klubok olyan zseniális előadókkal, mint Golan, Lucia, Marlboro Man, Subotage vagy The Anahit. Október 21–22-én érdemes lesz tehát ellátogatni a Turbinába, a Gödör Undergroundba, a Központba vagy a Toldiba, mert a klubfesztivál külföldi showcase-koncertjei tényleg kihagyhatatlannak számítanak. Ha pedig még jobban elmélyülnénk a hazai és nemzetközi zeneipar rejtelmeiben, a Fészek Klub konferenciáin tudhatunk meg néhány titkos összetevőt a siker receptjéhez neves szakemberektől.

Improvizáció és kötött formák találkoznak az új dzsesszkompozíciókban

A változatos nem kifejezés arra, hogy milyen színes dzsesszalkotásokkal jelentkeztek a Müpa Zeneműpályázatára a kis dzsesszformáció kategória pályázói. A legjobbak, akik között vannak nagy öregek és pályakezdők, kísérletező és klasszikus dzsesszzenészek művei és elektronikával kiegészített alkotások egyetlen estére elfoglalják méltó helyüket a Budapest Music Center színpadán, hogy a nagyon eltérő zenei és művészeti világukat Liszt Ünnep keretében hozzák közös nevezőre. A hat ősbemutató október 20-án hangzik majd fel.

Csillagles Liszt Ferencre szabva

 

A Svábhegyi Csillagvizsgáló vissza-visszatérő helyszíne a Liszt Ünnepnek, hiszen amellett, hogy ott volt a programsorozat nyitó sajtótájékoztatója, a fesztivál egyik legkülönlegesebb eseményének is otthont ad. A csillagok szerelmesei számára a Hosszúlépés. Járunk? szervezőcsapata kollaborált a Müpával és a Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézettel, hogy bárki felfedezhesse a Liszt nevét viselő Merkúr egyik kráterét, vagy a kisbolygóövezet 3910-es számú objektumát is, sőt, megismerhetővé válik a magyar csillagászat hőskora is. Az október 23-án, 16 órakor induló Liszt-túrára csak előzetesen lehet jegyet vásárolni, a hatalmas érdeklődés miatt pedig érdemes mihamarabb lecsapni a belépőkre.

A Liszt Ünnep a következő másfél hétben fantasztikus további programokkal is várja a kultúrára szomjazókat, ezekről bővebben ezen a weboldalon lehet tájékozódni.

Ha több is érdekelne, hallgasd meg, mit mesélt nekünk a Liszt Ünnep operatív igazgatója!

Ilyen lesz Budapest új nemzetközi kulturális fesztiválja, a Liszt Ünnep

Október 8-án történelmet írunk, elstartol az első Liszt Ferencről elnevezett monstre programsorozat.

nagy sztori | müpa | liszt ünnep | liszt ferenc | művészetek palotája

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom