Több tucatnyi lopott műtárgyat foglaltak le a világ egyik leghíresebb múzeumából

A manhattani kerületi ügyész hivatalának tájékoztatása szerint több tucatnyi műtárgyat foglaltak le a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeumból, a nyomozók ugyanis úgy vélik, azok lopottak.

Alvin Bragg kerületi ügyész szóvivője a CNN-nek elmondta: három kutatási paranccsal a kezükben foglaltak le mintegy huszonhét műtárgyat a múzeumtól, amelyet származási országukba fognak visszajuttatni.

Úgy tudni, a jövő héten összesen ötvennyolc tárgy kerülhet vissza Olaszországba, ebből hat a Metropolitanból, tizenhat pedig Egyiptomba tér vissza, közülük hat származik a mostani lefoglalásokból.

Arról nem adtak tájékoztatást, hogy a többi műtárgyat hol foglalták le és azt sem tudni, pontosan mik ezek. Azt azonban a szóvivő kiemelte: nem titok a gyűjtők, a múzeumok és az aukciós házak előtt, hogy lehetnek a birtokukban lopott műtárgyak. Ezeket a hálózatokat egyértelműen felfedték és nyilvánosságra hoztak számos olyan információt, ami fel lehet használni arra, hogy a régiségeket visszajuttassák oda, ahová jogosan tartoznak.

Hozzátette: a nyomozásukat, amely eddig közel kétezer műtárgy hazaszállításához vezetett, tovább folytatják.

A kép csak illusztráció a múzeum gyűjteményéből.

Augusztusban harminc régiséget juttattak vissza Kambodzsába, köztük egy 10. századi khmer szobrot is. Júliusban a tisztviselők közel tizennégy millió dollár értékű lopott régiséget vittek vissza Olaszországba,

ebből több tucatot Michael Steinhardt amerikai milliárdostól foglaltak le.

2021-ben a Metropolitan három afrikai műtárgyat, köztük egy pár 16. századi benini sárgaréz táblát adott vissza Nigériának. A lépés azután történt meg, hogy egyre nagyobb nyomás helyeződött a múzeumokra a gyarmati időkben elrabolt, pótolhatatlan műtárgyak visszaszolgáltatására.

(Forrás: CNN, fotók: Getty)

műtárgylopás | lefoglalás | műkincskereskedelem | Metropolitan Museum of Art

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom