Luxus, ami a környezetre sem káros: megérkezett az etikus gyémánt

Ha szereted a luxust, ám fontos számodra a fenntarthatóság is, akkor az etikus gyémánt biztosan tetszeni fog. Az etikus gyémánt egyszerre jelent maradéktalan fényűzést és környezetbarát, emberséges megoldást a tökéletes kristályok adta szépség élvezetére. A laboratóriumban növesztett, a természetessel mindenben megegyező drágakövek forradalmasítják a luxusról alkotott elképzeléseinket és új távlatokat nyitnak a lemondás nélküli fenntarthatóság felé.

Több etikus gyémánt, kevesebb környezetpusztítás

A gyémántbányászat, mint alapvetően a bányászat, erősen környezetpusztító tevékenység, amely az etikus gyémánt megjelenésével a drágaköveket illetően akár mérsékelhető is lehetne. A bányászat nem más, mint a különböző ásványkincsek, nyersanyagok földből való kinyerésének folyamata, ami az emberi civilizáció egyik alapja. Azonban mára az ipari mértékű bányászat olyan méreteket öltött, hogy a fejlődés kiszolgálása helyett sokszor inkább a környezet kizsákmányolását jelenti, a mindennapi élethez alapvetően nem feltétlenül szükséges előnyök megszerzése közben. Helyzetünkön a megfontolt fogyasztás, az értékrendek újraírása, valamint olyan megoldások kifejlesztése segíthet, mint amilyet az etikus gyémánt is jelent. Az etikus gyémánt használata, még jelentős mennyiségű előállítása során sem közelíti meg azokat a károkat, amiket a kizárólag profitorientált bányászat von maga után.

A közvetlen és közvetett bányászati tevékenységek környezetre gyakorolt negatív hatásai jelentősek. A talajeróziótól kezdve a víz- és levegőszennyezésen át az erdőirtásig sokféle pusztítás róható fel ennek a tevékenységnek. A közvetlen károkból ráadásul sokszor közvetettek is származnak, hiszen a talaj és víz szennyezése, az erdőírtás és a folyók elvezetése megterheli, pusztítja a növény- és állatvilágot, ellehetetleníti az érintett területek használhatóságát és ezzel pusztítja Földünket.

“Egyetlen karátnyi, azaz 200 milligramm drágakő minőségű természetes kristály körülbelül 250 tonna érc kibányászásával szerezhető meg. Az etikus gyémánt ezzel szemben viszonylag alacsony energia- és alapanyag igényű, a bányászottakkal ugyanakkor minden fizikai tulajdonságában megegyező drágakő, melyhez a jelentős ökológiai lábnyom nélkül is hozzájuthatunk. A technológia folyamatos fejlődésével, a megújuló energia egyre szélesebb körű és egyre hatékonyabb felhasználásával az etikus gyémánt növesztése az élhetőbb és fenntartható világ minden eddigi előnyt megőrző, ám új alapokra helyezett luxusát jelentheti.” - meséli nekünk Becsei Balázs, a mesterséges gyémántok szakértője, a Becsei Ékszer tulajdonosa.

Zöld luxus bármilyen színben – az etikus gyémánt további előnyei

Az etikus gyémánt, azaz a laboratóriumban növesztett mesterséges drágakő amellett, hogy a fentebb említett bányászati következményektől mentesen előállítható, számos egyéb előnyt is kínál. Az egyik legszembetűnőbb a természetes darabokhoz képest igazán mérsékelt ár. Így is luxustermék marad és nem a tömegeknek szánt olcsó szemfényvesztés, ára ugyanakkor emberibb léptékű. Nem mondhatjuk, hogy a mesterséges gyémánt olcsó, azonban sokkal reálisabb pénzbeli értéket képvisel, mint a föld mélyéből felhozott kristályok.

A másik jelentős előny, hogy az etikus gyémánt akár a szivárvány minden színében elérhető. Ha ez szó szerint véve túlzás is, a gyémántok esetén lehetséges színváltozatok mindegyike megkapható mesterséges úton, és míg a természetben esetleges a dolog, úgy a laboratóriumban készült etikus gyémánt színét illetően biztosra mehetünk.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a bányászat okozta környezeti károkkal szemben a gyémántok mesterséges előállítása minimalizálná a luxusért fizetett környezeti árat. Jóval jutányosabban elérhető eredményt kapunk, mint a természetből kinyert kövek esetén, és még a színt is kiválaszthatjuk. Lépjünk egy nagyot a fenntarthatóság felé, miközben luxusigényeink is maradéktalanul kielégülnek az etikus gyémánt előállításnak köszönhetően!

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom