Egész évben kellemes hőmérsékletével, több évezredes történelmével, sokrétű kulturális életével nem meglepő, hogy Málta 2024 egyik legnépszerűbb úti céljává válik. Az ország turizmusának katalizátora azonban a gasztronómiai szcénája, és virágzó fine dining éttermei lehetnek.
Az ország fővárosa az UNESCO Világörökség része. Valletta egy lenyűgözően szép „skanzen”, amely már önmagában is megéri az utazást. A középkori utcákon sétálva meseszép erkélyes házakat, csodálatos homlokzatú kastélyokat láthatunk, amelyek visszatükrözik a lemenő nap fényét. A város ráadásul központi szerepet kap a filmvásznon is. Rómaként megjelenve ad forgatási helyszínt Ridley Scott Gladiátor 2 című, jelenleg is forgatás alatt álló mozifilmjének, ami minden bizonnyal újabb löketet ad majd a turistaáradatnak.
Mediterrán varázsa és sokszínű kulturális palettája mellett gasztronómiai életéről is híres. Máltára 2020-ban érkezett meg a Michelin Guide, legújabb kiadásában már hat étteremnek osztottak csillagot.
Ezek közül három Vallettában található.
A csúcskategóriás helyek élén olyan séfek állnak, akik a világ legjobb konyháiban tanultak és akik készen állnak arra, hogy tudásukkal Európa gasztronómiájának élvonalába repítsék az országot.
A máltai újhullámos séfek között egyértelműen Victor Borg számít úttörőnek. Főzés iránti szenvedélyét csak növelte, hogy olyan ikonikus sztárszakácsok mellett dolgozhatott, mint Gordon Ramsay a londoni Aubergine-ben, illetve a két Michelin-csillagos Bagatelle-ben, Oslóban.
Ma Borg a Michelin-csillagos Under Grain vezető séfje. Az étterem az AX Rosselli szállodában működik Vallettában. A butikhotel pincehelyiségében található vendéglátóhely a kifinomultság oázisa, ahol a séf zseniális kóstolómenüt vonultat fel, a kínálat pedig a klasszikus francia konyha tradícióin alapul.
"Nem szeretek túl sokat játszani az ételekkel. Mindig az íz a legfontosabb, de jól kell prezentálni. Nem hiszek viszont a molekuláris gasztronómiában. Ettől függetlenül a mi konyhánkban is van egy modern vonás. A főzési stílusom azonban a régi iskola szerinti, határozottan inkább francia, mint bármi más" - így beszélt stílusáról a séf.
Máltán hosszú, száraz, forró nyarak vannak, és alacsony a biológiai sokféleség, ezért korlátozott mennyiségű helyi alapanyagból tud csak választani. Természetesen a szigetországban kiváló minőségű a hal és a sertéshús is, de ha Borg a legmagasabb szinten akarja kiszolgálni vendégeit, akkor máshol kell keresgélnie.
Máltán sok olyan összetevőt használnak, amit Franciaországból hoznak be, hiszen hiába próbálják a legjobb alapanyagokat megtalálni a szigeten, lehetetlen küldetésnek számít, hogy minden összetevő helyi forrásból származzon.
Málta mindig is kereskedő nemzet volt, amire igencsak büszkék. Szicília egy kőhajításnyira van a szigettől, akárcsak Tunézia. Borg szerint pedig a globalizált és nyitott világban egyensúlyt kell teremteni a fenntarthatóság és a rendelkezésre állás között.
Valetta három Michelin-csillagos étteremnek ad otthont. Ezek közül az egyik a Noni, ami Jonathan Brincat séf-tulajdonos becenevét viseli. Ott kifinomult máltai és mediterrán ételeket kóstolhatnak a vendégek modern és nyüzsgő környezetben.
A Simon Rogan által vezetett ION Harbour a fine dining szcéna új szereplője, nem mellesleg pedig az étteremből pazar kilátás nyílik a Grand Harbourra.
A jó ételekért érdemes ellátogatni Mdina lenyűgöző középkori városába is, ahol a de Mondiont találhatjuk. A helyen tradicionális máltai konyhát visznek, de hatalmas figyelmet fordítanak a részletekre.
Váratóan Málta, azon belüli is Valletta hírneve 2024-ben még inkább összeforr a gasztronómiával, az ételek szerelmesei pedig egy olyan úti célt lelhetnek meg benne, amelyet valóban érdemes felfedezni.
(Forrás: Finedininglover, fotók: hivatalos oldalak, Getty)
gasztronómia | málta | nagy sztori | valetta | Michelin | michelin-csillag
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú
Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!