Ez a gyönyörű európai ország lehet Európa első számú gasztrocélpontja

Egész évben kellemes hőmérsékletével, több évezredes történelmével, sokrétű kulturális életével nem meglepő, hogy Málta 2024 egyik legnépszerűbb úti céljává válik. Az ország turizmusának katalizátora azonban a gasztronómiai szcénája, és virágzó fine dining éttermei lehetnek.

Az ország fővárosa az UNESCO Világörökség része. Valletta egy lenyűgözően szép „skanzen”, amely már önmagában is megéri az utazást. A középkori utcákon sétálva meseszép erkélyes házakat, csodálatos homlokzatú kastélyokat láthatunk, amelyek visszatükrözik a lemenő nap fényét. A város ráadásul központi szerepet kap a filmvásznon is. Rómaként megjelenve ad forgatási helyszínt Ridley Scott Gladiátor 2 című, jelenleg is forgatás alatt álló mozifilmjének, ami minden bizonnyal újabb löketet ad majd a turistaáradatnak.

Mediterrán varázsa és sokszínű kulturális palettája mellett gasztronómiai életéről is híres. Máltára 2020-ban érkezett meg a Michelin Guide, legújabb kiadásában már hat étteremnek osztottak csillagot.

Ezek közül három Vallettában található.

A csúcskategóriás helyek élén olyan séfek állnak, akik a világ legjobb konyháiban tanultak és akik készen állnak arra, hogy tudásukkal Európa gasztronómiájának élvonalába repítsék az országot.

A máltai újhullámos séfek között egyértelműen Victor Borg számít úttörőnek. Főzés iránti szenvedélyét csak növelte, hogy olyan ikonikus sztárszakácsok mellett dolgozhatott, mint Gordon Ramsay a londoni Aubergine-ben, illetve a két Michelin-csillagos Bagatelle-ben, Oslóban.

Ma Borg a Michelin-csillagos Under Grain vezető séfje. Az étterem az AX Rosselli szállodában működik Vallettában. A butikhotel pincehelyiségében található vendéglátóhely a kifinomultság oázisa, ahol a séf zseniális kóstolómenüt vonultat fel, a kínálat pedig a klasszikus francia konyha tradícióin alapul.

"Nem szeretek túl sokat játszani az ételekkel. Mindig az íz a legfontosabb, de jól kell prezentálni. Nem hiszek viszont a molekuláris gasztronómiában. Ettől függetlenül a mi konyhánkban is van egy modern vonás. A főzési stílusom azonban a régi iskola szerinti, határozottan inkább francia, mint bármi más" - így beszélt stílusáról a séf.

Máltán hosszú, száraz, forró nyarak vannak, és alacsony a biológiai sokféleség, ezért korlátozott mennyiségű helyi alapanyagból tud csak választani. Természetesen a szigetországban kiváló minőségű a hal és a sertéshús is, de ha Borg a legmagasabb szinten akarja kiszolgálni vendégeit, akkor máshol kell keresgélnie.

Máltán sok olyan összetevőt használnak, amit Franciaországból hoznak be, hiszen hiába próbálják a legjobb alapanyagokat megtalálni a szigeten, lehetetlen küldetésnek számít, hogy minden összetevő helyi forrásból származzon.

Málta mindig is kereskedő nemzet volt, amire igencsak büszkék. Szicília egy kőhajításnyira van a szigettől, akárcsak Tunézia. Borg szerint pedig a globalizált és nyitott világban egyensúlyt kell teremteni a fenntarthatóság és a rendelkezésre állás között.

Valetta három Michelin-csillagos étteremnek ad otthont. Ezek közül az egyik a Noni, ami Jonathan Brincat séf-tulajdonos becenevét viseli. Ott kifinomult máltai és mediterrán ételeket kóstolhatnak a vendégek modern és nyüzsgő környezetben.

A Simon Rogan által vezetett ION Harbour a fine dining szcéna új szereplője, nem mellesleg pedig az étteremből pazar kilátás nyílik a Grand Harbourra.

A jó ételekért érdemes ellátogatni Mdina lenyűgöző középkori városába is, ahol a de Mondiont találhatjuk. A helyen tradicionális máltai konyhát visznek, de hatalmas figyelmet fordítanak a részletekre.

Váratóan Málta, azon belüli is Valletta hírneve 2024-ben még inkább összeforr a gasztronómiával, az ételek szerelmesei pedig egy olyan úti célt lelhetnek meg benne, amelyet valóban érdemes felfedezni.

(Forrás: Finedininglover, fotók: hivatalos oldalak, Getty)

gasztronómia | málta | nagy sztori | valetta | Michelin | michelin-csillag

FOLYTASD EZZEL

Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva

Sulciová Silvia interjú

Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Ilyen a „havas mindfulness”, avagy 5+1 út a belső békéhez télen
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom