Ez a gyönyörű európai ország lehet Európa első számú gasztrocélpontja

Egész évben kellemes hőmérsékletével, több évezredes történelmével, sokrétű kulturális életével nem meglepő, hogy Málta 2024 egyik legnépszerűbb úti céljává válik. Az ország turizmusának katalizátora azonban a gasztronómiai szcénája, és virágzó fine dining éttermei lehetnek.

Az ország fővárosa az UNESCO Világörökség része. Valletta egy lenyűgözően szép „skanzen”, amely már önmagában is megéri az utazást. A középkori utcákon sétálva meseszép erkélyes házakat, csodálatos homlokzatú kastélyokat láthatunk, amelyek visszatükrözik a lemenő nap fényét. A város ráadásul központi szerepet kap a filmvásznon is. Rómaként megjelenve ad forgatási helyszínt Ridley Scott Gladiátor 2 című, jelenleg is forgatás alatt álló mozifilmjének, ami minden bizonnyal újabb löketet ad majd a turistaáradatnak.

Mediterrán varázsa és sokszínű kulturális palettája mellett gasztronómiai életéről is híres. Máltára 2020-ban érkezett meg a Michelin Guide, legújabb kiadásában már hat étteremnek osztottak csillagot.

Ezek közül három Vallettában található.

A csúcskategóriás helyek élén olyan séfek állnak, akik a világ legjobb konyháiban tanultak és akik készen állnak arra, hogy tudásukkal Európa gasztronómiájának élvonalába repítsék az országot.

A máltai újhullámos séfek között egyértelműen Victor Borg számít úttörőnek. Főzés iránti szenvedélyét csak növelte, hogy olyan ikonikus sztárszakácsok mellett dolgozhatott, mint Gordon Ramsay a londoni Aubergine-ben, illetve a két Michelin-csillagos Bagatelle-ben, Oslóban.

Ma Borg a Michelin-csillagos Under Grain vezető séfje. Az étterem az AX Rosselli szállodában működik Vallettában. A butikhotel pincehelyiségében található vendéglátóhely a kifinomultság oázisa, ahol a séf zseniális kóstolómenüt vonultat fel, a kínálat pedig a klasszikus francia konyha tradícióin alapul.

"Nem szeretek túl sokat játszani az ételekkel. Mindig az íz a legfontosabb, de jól kell prezentálni. Nem hiszek viszont a molekuláris gasztronómiában. Ettől függetlenül a mi konyhánkban is van egy modern vonás. A főzési stílusom azonban a régi iskola szerinti, határozottan inkább francia, mint bármi más" - így beszélt stílusáról a séf.

Máltán hosszú, száraz, forró nyarak vannak, és alacsony a biológiai sokféleség, ezért korlátozott mennyiségű helyi alapanyagból tud csak választani. Természetesen a szigetországban kiváló minőségű a hal és a sertéshús is, de ha Borg a legmagasabb szinten akarja kiszolgálni vendégeit, akkor máshol kell keresgélnie.

Máltán sok olyan összetevőt használnak, amit Franciaországból hoznak be, hiszen hiába próbálják a legjobb alapanyagokat megtalálni a szigeten, lehetetlen küldetésnek számít, hogy minden összetevő helyi forrásból származzon.

Málta mindig is kereskedő nemzet volt, amire igencsak büszkék. Szicília egy kőhajításnyira van a szigettől, akárcsak Tunézia. Borg szerint pedig a globalizált és nyitott világban egyensúlyt kell teremteni a fenntarthatóság és a rendelkezésre állás között.

Valetta három Michelin-csillagos étteremnek ad otthont. Ezek közül az egyik a Noni, ami Jonathan Brincat séf-tulajdonos becenevét viseli. Ott kifinomult máltai és mediterrán ételeket kóstolhatnak a vendégek modern és nyüzsgő környezetben.

A Simon Rogan által vezetett ION Harbour a fine dining szcéna új szereplője, nem mellesleg pedig az étteremből pazar kilátás nyílik a Grand Harbourra.

A jó ételekért érdemes ellátogatni Mdina lenyűgöző középkori városába is, ahol a de Mondiont találhatjuk. A helyen tradicionális máltai konyhát visznek, de hatalmas figyelmet fordítanak a részletekre.

Váratóan Málta, azon belüli is Valletta hírneve 2024-ben még inkább összeforr a gasztronómiával, az ételek szerelmesei pedig egy olyan úti célt lelhetnek meg benne, amelyet valóban érdemes felfedezni.

(Forrás: Finedininglover, fotók: hivatalos oldalak, Getty)

Michelin | michelin-csillag | nagy sztori | gasztronómia | málta

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom