Kávézónak sosem állt még ilyen jól a félbehagyottság

A tervezők a tökéletlenség szépségét keresték, és úgy tűnik, sikerült is megtalálniuk.

A koptatott beton, a téglák és a kopott vakolat szándékosan befejezetlen megjelenést kölcsönöz a manhattani East Village-ben található kávézónak, amelyet a brooklyni Commoncraft stúdió tervezett.

A St Marks Place-en található, mindössze harminckét és fél négyzetméteres tér a New Jersey-i székhelyű Kuppi Coffee Company üzlete, és pont elég hely van benne vendégtérnek, továbbá a kávézópultnak, valamint hátul egy előkészítő résznek és egy személyzeti mosdónak.

A Commoncraft a wabi-sabihoz, vagyis a tökéletlen szépség japán művészetéhez fordult inspirációért. Mint a Zach Cohen és Tony-Saba Shiber által alapított stúdió elmondta, ennek jegyében alkalmazták a durva és nyers anyagok széles skáláját.

A texturált betonvakolat két, egymásra merőleges falról fut fel a mennyezetre, így a betonpadlóval együtt körbeöleli a helyiséget. A falak találkozásánál egy kékes színnel vakolt rész ugrik ki, az alján felfedve az alsó, meszelt rétegét.

Az oszlop tetejét egy halvány Kuppi logó díszíti, a sarkában pedig rozsdamentes acél polcon állnak a kávézó termékei.

A vendégteret, vagyis a pultot és egy kis padot a terrakotta téglák határozzák meg, amelyeket a hosszabb, keskenyebb oldalukkal fektettek egymásra, hogy felfedjék lyukacsos szerkezetüket, és az azokban található habarcsmaradványokat.

Egy ilyen kompakt kis térben a tervezőknek gondoskodniuk kellett arról, hogy a koncepciójuk áthassa a kávézó minden elemét. "A tér anyagi őszinteségét számos apró részlet erősíti tovább" - mondja a Commoncraft. Például a pult mögött lebegő rozsdamentesacél-polcok, a pékárukat védő üveg és a pad, valamint a pult felett különböző magasságban lógó, gömbölyű, betonlámpák. A csupaüveg homlokzaton keresztül a kávézó jól látható a nagy forgalmú utcáról is.

Szintén hangsúlyos elem a beton ebben a szikla tetején egyensúlyozó kávézóban, ennek a lélegzetelállító bárnak pedig hullámzó virágformák kölcsönöznek dinamizmust.

(Forrás: Dezeen, képek: Andrew Fu)

dizájn | kávézó | new york | Kuppi Coffee Company | építészet | manhattan

FOLYTASD EZZEL

Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban

Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom