Maurer Dóra műveiből nyílik kiállítás a világhírű Tate Modern múzeumban

Első önálló tárlata lesz Nagy-Britanniában a Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas grafikus, festőművész és filmkészítőnek.

Hétfőtől egészen 2020 júliusáig láthatóak Maurer Dóra alkotásai a világhírű intézményben.

Az ingyenesen látogatható kiállítás Maurer pályafutása öt évtizedében készült harmincöt művét mutatja be, köztük grafikai munkákat, fotókat, filmeket, festményeket. Az alkotások egy része a múzeum gyűjteményéből származik, egy másik magánkollekcióból érkezik, míg öt darabot a Tate-nek ígértek. A kiállítás csúcspontjának egyértelműen a közelmúltban készült festményeit bemutató rész ígérkezik, ugyanis az ott látható munkák színei olyan érzést keltenek, mintha az alakzatok úsznának a térben.

A londoni múzeum ajánlója szerint Maurer Dóra központi alakja volt a művészekből, költőkből és zenészekből álló független közösségnek, amely a hivatalos rendszeren kívül működött a szocializmus idején. Az ötvenes években grafikusnak tanult Maurer kísérleti munkáival a határokat feszegette, aztán a hetvenes évtizedben kezdett el a fotográfiával és a mozgóképpel foglalkozni. Stílusa ekkoriban geometrikussá és absztrakttá vált. Munkáit bemutatták többek között Grazban, Zágrábban, Bécsben, Stockholmban, Pozsonyban és Stuttgartban is.

Ez is érdekelhet:

Íme még egy ok, amiért New Yorkban járva mindenképp be kell térni a Grand Centralba

A New York Unseen and The Secret Lives of Buildings című sorozatokra épülő fotókból összerakott kiállítás egy évig látható.

(Fotó: Unsplash, Getty Images)

maurer dóra | tate modern | kiállítás | fotók | magyar

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom