Az olasz stílus is hatással volt a Mazda dizájnjára

A Mazdát vonzó formájú autók gyártójaként ismerjük, de kevesen tudják, hogy a dizájnját az olasz stílus is inspirálta, ennek egyik mérföldkövét, egy negyven éve készült tanulmányautót most újítottak fel. A történet a hatvanas években kezdődött.

Száz évvel ezelőtt alapították a Mazdát, de a cég akkor még Toyo Cork Kogyo néven parafadugók gyártásával foglalkozott. Az első járművet, egy háromkerekű áruszállítót csak 1931-ben mutatták be, és egészen a második világháború utánig kellett várni a Mazda első személyautójára. A hatvanas években azonban rohamléptekben fejlődött a márka, és a népszerűségében nagy szerepe volt annak, hogy már akkor az olasz stílus ihlette a Mazdák dizájnját.

Az R360 Coupé volt a Mazda első személyautója 1960-ban
A 380 kilogrammos autócskát 16 lóerős motor hajtotta

Az olasz kapcsolat Mijakava Hidejuki érdeme, aki felismerte, hogy

a korabeli japán autókból egy dolog hiányzott: a dizájn ereje.

A munkája során bejárta Európát, és nem hagyta ki Torinót sem, ugyanis évről évre ott rendezték meg azt az autókiállítást, ahol a legnevesebb olasz stúdiók, a Pininfarina, a Bertone, a Ghia mutatták be az újdonságaikat. 1960-ban ott ismerte meg Giorgio Giugiarót, aki akkor már a Bertone vezető tervezője volt.

A torinói autószalonon mutatkoztak be a legstílusosabb olasz modellek

A következő évben pedig Hirosimában találkozott Macuda Csunejivel, a Mazda akkori elnökével, a márkát alapító Macuda Dzsudzsíró fiával, és mindketten egyetértettek a dizájn fontosságában. Mijakava közvetített az olasz stúdiók és a japán autógyártó között, és a Mazdának éppen erre volt szüksége, hogy megkülönböztesse a készülő új modelleket a konkurenciától.

Az olasz stílus és a japán szorgalom kombinációjával hamarosan nagyszerű modellek születtek.

Az első Bertone által tervezett Mazda volt a Familia
Az elegáns Luce is Giugiaro alkotása nyomán született
Coupé változatban még vonzóbb formájú a Luce

A Mazda és a Bertone stúdió együttműködésének első eredménye

egy nevében is családi autó, az 1963-ban bemutatott, a mai Mazda3 ősének nevezhető Familia volt. Giugiaro egy elegáns és futurisztikus szedánt is alkotott, ebből született az 1966-ban megjelent Luce, a márka első autója, amelyet Európába is exportáltak, ezért a Mazdát már a kezdetektől a dizájn iránt elkötelezett gyártóként ismerhettük meg az öreg kontinensen.

1981-ben elképesztően modernnek számított az MX–81 Aria

Az együttműködés az után is folytatódott, hogy Giugiaro a Ghia stúdióhoz szerződött, a Bertone következő munkája egy 1981-ben leleplezett tanulmányautó volt. Az MX–81 az első modell, amely a Mazda eXperimental rövidítéseként viselte az MX típusjelzést, a formáját Marc Dechamps, a Bertone akkori vezető dizájnere alkotta meg.

A kompakt méretű, ék alakú kupé a korabeli divat szerint, jövőbemutató megoldásokkal készült.

A Mazda történelme azóta is tele van izgalmas és látványos formájú autókkal,

és a márka jelenlegi formanyelvének kialakulásában is szerepe volt az olasz stílusnak. Amikor Maeda Ikuo vezető formatervező 2010-ben azt a feladatot kapta, hogy újítsa meg a Mazda dizájnját, akkor többek között Giugiaro korabeli munkái is ihletet adtak neki, részben azért, mert apja, Matasaburo is formatervezőként dolgozott a Bertone-együttműködés korában.

A tanulmányautót a Mazda századik születésnapjára újították fel

A márka századik évfordulójához közeledve a Mazda olasz képviseletének jutott eszébe, hogy elővehetnék a negyven évvel ezelőtti MX–81-est, és a prototípust meg is találták a japán gyártó raktárában. Olaszországban alaposan felújították, és újra lefotózták a milánói dóm előtt, ahol annak idején az eredeti képek készültek róla, mostantól pedig

eredeti pompájában hirdetheti a százéves Mazda és az olasz formatervezés évtizedekre visszanyúló kapcsolatát.

A felújított modellt ismét lefotózták a milánói dóm előtt

A történetről rövidfilmet is forgatott a Mazda:

Különleges dizájn

A Mazda az első elektromos autójával is a saját útját járja, és a márka múltját ismerve nem véletlenül kerültek parafabetétek az MX–30 igényes utasterébe. A japán gyártó 1989-ben is nagyot alkotott az MX–5 első generációjával, amely még most, a negyedik generációjával is őrzi a karakteres stílusát – ezt roadster és keménytetős változatban is kipróbáltuk.

autódizájn | mazda mx-81 | giorgetto giugiaro | dizájn | bertone

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom