A koronavírusnak köszönhetjük, hogy ez a bisztró berobbanhatott a fővárosba

November közepén, pontosan a vendéglátóegységeket bejelentő korlátozó intézkedésekkel egyidőben nyitott meg a Széll Kálmán téren Budapest új, elképesztően modern, tajvani bisztróételeket kínáló étterme. A 101Bistro már indulása pillanatában kihívásokkal találta szemben magát, de a helyzet adta előnyöket kihasználva így is átütő erővel robbant be a budapesti gasztronómiai életbe.

A Távol-Kelet színe-java

"A 101 gondolata Sanghajban született meg, akkor, amikor három évig kint éltem 2017 és 2019 között. Az egyik étteremben egy ötven feletti tajvani úr volt, aki korábban tizenöt éven át a seregben főzött" – meséli Boyin Lu, a bisztró megálmodója. Ebben a kicsi, mindösszesen hat négyzetméteres étteremben csak egy asztal volt, de annyira hangulatos volt, és az étel, valamint az ital is annyira jó volt, hogy törzshelyévé vált.

"Szinte minden héten ott voltam, iszogattunk és beszélgettünk. Ott döbbentem rá arra, hogy a tajvani konyha – ami egy kínai-japán fúziós vonal – mennyire hiányzik Budapesten, és az ázsiai bárkultúra szintén nagyon ismeretlen. Ekkor jött a gondolat, hogy ha egyszer visszatérek Budapestre, nyitok egy hasonló helyet" – mondja.

Ha egész röviden kellene összefoglalni a 101Bistro esszenciáját, azt mondhatjuk, hogy tulajdonképpen egy modern, tajvani dining bar, ahol megjelenik mindaz, amit a modern távol-keleti bisztrókultúra jelent.

A koronavírus miatt a hely nem tudott az eredeti kínálattal elindulni. Jelenleg – ahogy fogalmaznak – 101Expressként üzemelnek, vagyis a különböző bisztrókülönlegességeket és koktélokat lecserélték, hogy megfizethetőbb, illetve könnyebben szállítható bento boxokat és tésztaleveseket készíthessenek. Ha azonban nincs a pandémia, könnyen lehet, hogy az étterem sem jön létre.

Itthon maradtak és bisztrót nyitottak

"Mi, tulajdonosok, mind a hárman úgy gondoljuk, hogy a Covid–19 nagy szerepet játszott abban, hogy megszületett a 101Bistro, hiszen mindannyian a vírus miatt maradtunk Budapesten" – meséli Boyin Lu.

Megtudjuk, hogy Muha Máté New Yorkban üzemeltetett egy szabadulószobát, amelyet a pandémia miatt kénytelen volt bezárni, és vissza kellett jönnie Budapestre. Keve Márton szakács pedig most Londonban főzne, ha nem jön a vírus.

"Ráadásul az üzlethelyiséget is kivették előlünk, és csak a Covid miatt léptek vissza az új bérlők. Szóval nekünk ez tényleg pandémia-sikersztori" – teszi hozzá nevetve a tulajdonos, aki nem tagadja, ennek ellenére hidegzuhanyként érte a hír őket november közepén, hogy az éttermek a járvány megfékezése miatt bezárnak, és csak elvitelre, illetve házhoz szállítással működhetnek.

A második hullám lockdownja pont arra a hétre esett, amikor megnyitottak volna; bár fel voltak készülve arra, hogy a forgalmuk alacsonyabb lesz, de az a rémálmaikban sem jelent meg, hogy meg sem nyithatják a helyiséget.

Átalakulásokat hoz majd a post-pandémia

"Rögtönöznünk kellett és gyorsan reagálni, ezért tulajdonképpen az ebédmenünket fejlesztettük tovább, hogy összeálljon a jelenlegi elviteles és házhoz szállításos kínálat, ami a gyors, könnyen kivihető, újra melegíthető kategóriába tartozik" – magyarázza Boyin Lu, aki hangsúlyozza azt is, hogy a fogások alapanyagai egészséges, magas minőségű zöldségek és húsok, amelyek gyors, egyszerű eljárással készülnek.

Azt tervezik, ha végre eredeti formájukban is megnyithatnak, a jelenlegi kínálat megmarad, mint egyfajta ebédmenü, de vacsorára teljesen átalakul és bisztró jelleget kap a felhozatal. A fogások között sok különlegesség szerepel majd, például autentikus tajvani seafoodok, baók, hotpotok, amelyeket igényes koktélokkal és minőségi alkoholos italokkal egészítenek majd ki.

Ez is érdekelhet:

Ez lehet a vendéglátás túlélésének záloga?

Egy amerikai étterem történelmi lépése.

101 bistro | ázsiai | gasztro | tajvan | nagy sztori

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom