Pápák és hercegnők is utaztak rajta, de 74 év után most vége az Alitaliának

Sírva búcsúztak az olasz légiutaskísérők.

Olaszország nemzeti légitársasága hetvennégy év után elbúcsúzik: az Alitalia utolsó gépe csütörtök délután szállt fel Szardíniából Rómába. A légitársaság utolsó járatán a stewardess könnyeivel küszködve így köszöntötte az utasokat:

"Signore e signori, köszönjük, hogy 74 évig velünk repültek. Ma száll fel utoljára az Alitalia."

A régen uralkodó és magasztos Alitalia történelme során olyan utasokat szállított, mint a Dolce Vita film színészgárdája, számos pápát szent útjukon, politikusokat, hollywoodi hírességeket, elesett katonákat vissza a hazájukba, győztes focicsapatokat – most viszont vége a nagy repülésnek.

Nem mindenki siratja azonban az idén teljesen tönkrement légitársaságot, ugyanis sokan több évtizede bírálják, hogy az Alitalia túlságosan magasan tartotta az árait – és még emelt is húsz százalékot a legnépszerűbb célállomásainak árain, azaz a New Yorkba, Milánóba és Párizsba tartó járatain.

Mindezek, valamint a fapados légitársaságok és az egyre gyorsabb – és olcsóbb – olasz sebesvonatok miatt a légitársaság az elmúlt tíz évben nyolcmillió utast vesztett el.

Az Alitalia pénteki, hivatalos megszűnésével a légitársaság egyes útjait a nem túl elegánsan hangzó Italia Transporto Aereo (ITA) veszi át, valamint az Alitalia tízezer dolgozója közül 2800-at, száztíz gépükből pedig ötvenkettőt. A becslések szerint 2025-re válhat profitábilissá az ITA – addig kiderül az is, hogy ők is olyan tökéletes tésztákat és kávékat szolgálnak-e majd fel járataikon, mint az elődjük.

Arrivederci, Alitalia!

(Forrás: Thedailybeast, fotó: Getty Images)

Alitalia | vége | légitársaság | dolce vita | olasz

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom