Mi a javasolt teendő a gumiabroncsok szálszakadásánál?

Az autógumik szálszakadásával kapcsolatos tudnivalóknak erősen javasolt az ismeretében lenni, ha nem akarunk indokolatlanul nagy kockázatot vállalni vezetés körben. Úgyhogy ennek jegyében foglalkozunk a témakörrel a cikkben.

Megmutatjuk, egyáltalán miért is alakulhat ki a szálszakadás, van-e lehetőség a proaktív elkerülésére, no és persze mi a leginkább javasolt teendő a gumiabroncsok szálszakadásának a bekövetkeztekor.

Tegyük gyorsan tisztába, mi is az a szálszakadás az autógumik kapcsán?

Az autógumik szerkezetüket tekintve speciális kordszálakból épülnek fel. Ezek a szálak alkotnak egy masszív vázrendszert, megfelelő szilárdságot biztosítva ezáltal az abroncsoknak. A rugalmasságon és a tapadáson a gumikeverék ezen tulajdonsága kiemelten fontos.

No és persze ezek a szálak tudnak akár komolyabban is sérülni egy-egy nemkívánatos padkázás, árokba hajtás, illetve komolyabb döccenés hatására. Elég csak figyelmetlenül lehajtani egy szegélyről, és a gumiabroncs felületén máris láthatatlan sérülések jelenhetnek meg.

A szálszakadt gumiabroncs ezért jelent potenciális rizikófaktort

A mai autógumik egyértelmű sajátossága, hogy a szálak önmagukban ritkán sérülnek. Magyarul a sérülés mértékének függvényében egyszerre több szál is szakadhat. Ráadásul a folyamat itt rendszerint nem áll meg, hanem a rendellenesség terhelés hatására egyre inkább ki fog terjedni.

A szálszakadás hatására csak idő kérdése, és a gumiabroncs oldalfalán meg fognak jelenni a sajátságos hurkák és kitüremkedések. Ezen nincs mit csodálkozni, ugyanis a szálak már képtelenek lesznek megakadályozni azt a tényezőt, hogy a levegő ki tudja nyomni a gumiabroncs külsejét.

Tehát a gumin ott fognak éktelenkedni a nem éppen pozitív jelnek számító dudorok. Ha ilyet látunk, akkor nem árt tisztában lenni azzal a riasztó ténnyel, hogy egy ilyen gumiabroncs potenciális durrdefekt forrása lehet.

Szálszakadásnál ez a leginkább javasolt eljárás az autógumik esetében

Gyakori kérdésnek számít, hogy óvatosan vezetve el tudjuk-e kerülni a szálszakadás megjelenését. Nos, ami a befolyásolási körünkön belül van, azt célszerű is megtenni. Viszont azzal nem nagyon tudunk mit kezdeni, hogyha egy erősen kátyús úton kell hajtanunk. Itt lassabb vezetésnél is bekövetkezhet a baj.

A szálszakadt gumi kapcsán felmerülhet a javítás lehetősége, és átmeneti eredményeket el is lehet érni. Arra viszont célszerű felkészülni, hogy egy szálszakadt gumi képletesen szólva már sosem lesz a régi.

A sérülés tehát nem fog elmúlni, idővel pedig még tovább is terjed. Úgyhogy jobban járunk, hogyha a szálszakadt gumiabroncs proaktív cseréjének az irányába teszünk inkább tudatos lépéseket. Ennek köszönhetően előre el tudunk kerülni egy nagyobb bajt, és ki tudjuk iktatni a csúnya durrdefekt bekövetkezésének a lehetőségét.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom