Mi is az a sarokcsiszoló?

Hivatalos nevén kevesen ismerik a sarokcsiszolót, amelyet a legtöbben a mai napig flex elnevezéssel illetnek. A hangja semmivel össze nem téveszthető, de bocsánatos bűn ez a sok pozitívum mellett, amelyet a használata nyújtani tud. Lássuk, mi mindent érdemes tudni ezekről a szerkezetekről!

Mire használható egy sarokcsiszoló?

Valójában számtalan különböző munkafolyamat során bevethető ez a szerkezet, ugyanis alkalmas csiszolási, tisztítási, polírozási és rozsdátlanítási munkákhoz, simításhoz és vágáshoz egyaránt. Vagyis sok háztartásban és műhelyben elkél a használata.

Mit érdemes figyelembe venni a vásárlás előtt?

Az egyik legfontosabb dolog amit mindenképpen mérlegelni kell a vásárlás előtt, az a sarokcsiszoló teljesítménye. Ráadásul ezzel remekül le is lehet szűkíteni a kört, hiszen két nagy csoportot különböztethetünk meg e téren. Az egyik az egykezesnek nevezett típus, amelybe a 125 milliméteres tárcsaátmérőjű vagy annál kisebb szerkezetek tartoznak. A nagyobb, professzionálisabban felszerelt gépek már 180 milliméteres átmérővel is rendelkezhetnek, amihez már 2000 Wattra van szükség. Fontos hozzátenni azonban, hogy az utóbbi már az ipari felhasználókhoz tartozik, a ház körüli munkák elvégzéséhez tökéletesen alkalmas a kisebb teljesítményű típusok egyike is.
Ezzel viszont nem zárult le a kör, ugyanis fontos dönteni arról is, hogy az úgynevezett hagyományos vagy az akkumulátoros változatot szeretnénk-e használni. Az előbbi működtetéséhez mindenképpen szükség van valamilyen áramforrásra, amely nem okozhat gondot egy műhelyben, ám ha gyakran fordulunk meg vele külső terepen, biztonságosabb az akkumulátoros verzió használata. Ám hosszabb munkafolyamatok esetén mindenképpen érdemes pót akksit is beszerezni, így nem kell megállnia a munkának a töltés idejére sem.

Funkciók tárháza

Aki rendszeresen használ sarokcsiszolót az jól tudja, ám a laikusok közül kevesen vannak tisztában azzal, hogy ma már számos különböző funkcióval ellátott ilyen szerkezet létezik, amelyeket maradéktalanul gyakorlatilag lehetetlen lenne felsorolni. Nagyon népszerű és praktikus funkció például a lágyindítás. Ennek a lényege, hogy indításkor a nagy áramfelvétel miatt nem kell attól tartani, hogy leveri a biztosítékot a gép. Ennek köszönhetően a munka kezdése is sokkal gördülékenyebbé válik, mert nem azonnal maximumon pörög a sarokcsiszoló a bekapcsolás után.

Szintén fontos szempont a markolat kialakítása is, amely bár apróságnak tűnhet, egy soft borítás azért csodákra képes, hiszen elnyeli a vibrációs hatást is. Szintén nagyon hasznis funkció az úgynevezett fokozott por és cseppvédelem, valamint a hűtés, amelyeknek főleg hosszú távon van nagyobb jelentősége. Hiszen ha ez a három fontos dolog adott egy csiszológépnél, védve vannak a csapágyak és nem kell aggódnia túlmelegedés miatt sem, vagyis számos meghibásodási lehetőség elkerülhető ilyen módon.

Nem mindegy, milyen csiszolókorongot választ

A helyzet az, hogy hiába találja meg valaki a számára tökéletes sarokcsiszolót, ha nem ideális maga a csiszolókorong. Ebben egy különleges színkódos megoldás segít, ugyanis míg a kék szín azt jelzi, hogy az adott korong a fém vágására alkalmas, addig a piros ugyanennek az anyagnak a csiszolására jó. A zölddel pedig követ, téglát, cserepet vagy akár csempét is megmunkálhat.
A színek mellett számok is fel vannak tüntetve a csomagoláson, amelyek közül az első számjegy a tárcsaátmérőt jelöli, a második pedig ennek a vastagságát adja meg. A harmadik szám a furatátmérő mérete, a negyedik pedig a legmagasabb kerületi sebesség, míg az ötödik a maximális fordulatszám jelölése.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom