Miért nem kell tartanunk a négyévszakos gumiktól?

Ugyan még mindig sokan ódzkodnak a négyévszakos gumiabroncsoktól, mondván igazából egyik időszakhoz sem túlzottan ideálisak. Napjainkban azonban jelentősen megváltoztak a négyévszakos gumikról alkotott negatív sztereotípiák, köszönhetően a gyártói fejlesztéseknek, a modern technológiáknak, valamint a folyamatos teszteléseknek. Tény, hogy nem tudják ugyanazt nyújtani, mint a téli gumik a havas utakon vagy a nyáriak a nagy forróságban – azonban bizonyos helyzetekben a négyévszakos abroncsoknak igenis van létjogosultságuk.

Miben különbözik a négyévszakos autógumi a téli és nyári abroncsoktól?

Anyaghasználat

A négyévszakos gumik a hagyományos téli és nyári gumiktól mindenekelőtt két dologban különböznek: anyagukban és mintázatukban. Előbbi esetében azt kell tudni, hogy a négyévszakos abroncsok jóval puhább keverékből készülnek, mint a nyári gumik. Ennek az az oka, hogy a lágyabb anyagú abroncsok a hidegebb időjárásban is jobban tapadnak (ezért is puhábbak a téli gumik a nyáriktól). Tipp: az Autógumi Plázában több, mint 10 ezer prémium, középkategóriás és gazdaságos gumiabroncsból válogathatunk, amelyeket akár 1 munkanapon belül ki is szállítanak.

Futófelület mintázata

Ami a mintázatot illeti: a négyévszakos gumik ötvözik a téli és a nyári abroncsok jellemzőit. A nyári gumik telítettebb futófelülettel rendelkeznek, ami nagyobb tapadást biztosít az abroncsok és az aszfalt között. Emellett a bordákat és blokkokat barázdák választják el egymástól hossz-, valamint keresztirányban. Így a nyári gumik a vizes időben hatékonyan elvezetik maguk alól a csapadékot, és nem fognak megcsúszni menet közben.

A téli gumik felületén található blokkok a nyáriakétól eltérően nem telítettek, hanem lamellázottak. Ezek egyrészt elvezetik a havat és latyakot a nyári gumikénál mélyebb árkok felé (amit aztán elvezetnek a kocsi alól), másrészt jobb fékhatást eredményeznek. Általánosságban elmondható, hogy a négyévszakos gumik anyagának szilikátartalma a nyári, míg a felületük a téli gumikéra hasonlít – utóbbi megnövekedett gördülési ellenállást eredményez, más szóval jobban kopnak.

Kik számára ideális választás egy négyévszakos abroncs?

Manapság a hazai autósok körében még mindig kétségek vannak a négyévszakos gumikat illetően, pedig adott körülmények között jó választásnak bizonyulnak. A legnyilvánvalóbb előnyük ennek a típusnak, hogy nem kell évente kétszer gumiszettet cserélni autónkon. Ezzel nemcsak pénzt takaríthatunk meg, hanem helyet is spórolhatunk a garázsban.

Akik hajlandók némi kompromisszumra, azoknak érdemes elgondolkozni a négyévszakos abroncsokon. Ha ugyanis főként városban, óvatosan közlekedünk autónkkal és nélkülözni tudjuk a szélsőséges hidegben vagy melegben, akkor kiegyensúlyozott teljesítményt produkálnak. A magyarországi időjárási viszonyokat nézve ráadásul a négyévszakos gumik kifejezetten remek megoldásnak számítanak.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom