Mik lehetnek a kezdődő nyaki gerincsérv tünetei?

Mivel a nyaki rész a gerincünk egyik legérzékenyebb és legsérülékenyebb területe, így nem árt nagy figyelmet szentelni annak, hogyan is terheljük meg azt. Sok esetben jár ugyanis fájdalommal az egésznapos ülés, gép előtti munka, illetve a mozgásszegény életmód. Nem árt ugyanis néha felállni az asztal mellől és kinyújtóztatni magunkat. Amennyiben problémát észlelünk, nem árt szakember segítségét kérni, hogy megakadályozzuk egy esetleges műtétet. De vajon mik lehetnek a kezdődő nyaki gerincsérv tünetei? Cikkünkben erre a kérdésre adunk választ!

Mi történik, ha nem kezelik időben a problémát?

Amennyiben valaki nem fordul időben orvoshoz és nem kér segítséget, akkor az állapota gyorsan rosszabbra fordulhat, főként, ha továbbra is terheli a sérült területet. A helytelen testtartás ugyanis magától nem áll helyre, nem tanuljuk meg, hogyan is kellene megfelelően ülni és mozogni. A gyógytorna nélkül ráadásul az izmok sem válnak erősebbé és stabilabbá. Ezek mindegyike szükséges azonban ahhoz, hogy a nyaki gerincsérv ne alakulhasson ki, ne okozzon még több problémát. Néhány esetben ugyanis a kezelés hiányának következménye a bénulás, ami csak kemény munka árán hozható helyre.

Ilyenkor mindenképpen sort kell keríteni egy műtétre, hiszen a tünetek már a legsúlyosabbá váltak. Ezt követően azonban minden esetben javasolni fognak gyógytornát, hiszen ezt személyre szabottan, szakember végzi el, amely támogatja a nyaki gerinc egészségét, hosszú távon is.

Milyen tünetei lehetnek a sérülésnek?

A kezdődő nyaki gerincsérv tünetei között szerepel a vállfájdalom, a nyakfájás, valamint a fej mozgatásának a nehézsége. Emellett természetesen számos másik jele is lehet annak, hogy valami gond van a nyak ezen részén. Az egyik ilyen egyértelműen a nyak- és a vállfájdalom, de sok esetben a fejet is nehezebben tudjuk mozgatni. Akadnak olyan emberek is, akiknek már a fodrásznál is kellemetlenséget okoz, hiszen nem tudja megfelelően hátra dönteni a fejét.

A súlyosabb esetekben már akár zsibbadás, izomgyengülés, illetve egyéb átsugárzó fájdalom is jelentkezhet. Ez az idegek nyomása miatt alakul ki, ami azonban könnyedén kiküszöbölhető, ha időben kérünk segítséget. Amennyiben nem tesszük, számítsunk arra, hogy végül már szédülést és fülzúgást tapasztalunk, hiszen sok esetben tartjuk helytelenül a fejünket. A tünetek okozója azonban a C0-C1, illetve a C1-C2 között található ízületi blokk is lehet.

Hogyan előzhető meg a nyaki gerincsérv?

A legtöbb esetben az ülő munkát végzők körében jelentkezik ez a probléma, így érdemes többször felállni és megmozgatni az egyes testrészeket. Érdemes a monitort, az asztalt és a széket egyaránt ergonomikusan elrendezni, ezáltal elkerülhető lesz a fej nem megfelelő tartása.

Érdemes továbbá rendszeresen a gerincet megmozgató, nem túl terhelő mozgást végezni. Ilyen lehet az úszás, a jóga, vagy egyéb tornagyakorlatok, amiket akár otthon is kipróbálhatunk. Ezekkel nagy eséllyel kerülhetjük el a sérvet. Amennyiben mégis tüneteket észlelünk, érdemes azonnal szakképzett segítséget kérni, hogy a kezelést minél előbb el lehessen kezdeni. A gyógytorna ugyanis hatással lehet nemcsak az aktuális állapotunkra, hanem a későbbi életünkre egyaránt. Ezzel a módszerrel ugyanis hatékonyan előzhető meg a későbbi sérülés, az izomzat megerősödhet, ráadásul mindez a mindennapjainkra is hatással lehet.

Hogyan zajlik a gyógytorna?

Első körben mindenképpen állapotfelmérésre kerül sor, ami egy alapos kivizsgálást jelent. Ezt követően részletesen kikérdeznek minket a panaszainkról, hogy milyen tünetek jelentkeztek az elmúlt időszakban. A felmérést részét képezi a megtekintés, ami során átnézik az egész gerincoszlopot, de természetesen főként a nyaki gerincszakasz görbületét.

Az egyéni kezelési terv kidolgozása csak ezután következhet, hiszen így az orvos már látja, hogy mivel is áll szemben. A torna segít a testtartás korrekciójában, illetve az izmok erősítésében egyaránt. A gyakorlatsort ráadásul otthon is el lehet végezni, ezzel pedig gyorsítva a gyógyulás folyamatát. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy a terápia mindig két félen múlik, így a gyógytornásznak és a páciensnek szorosan együtt kell működnie annak érdekében, hogy hatékony eredményt lehessen elérni.

(Szponzorált tartalom)

(Kép: https://pixabay.com/hu/photos/nyaki-kötőszöveti-reflexológia-2441707/)

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom