Egy neves egyiptológus azt állítja: megtalálta Nefertiti múmiáját

Zahi Hawass régész csapatával nagy volumenű ásatást végzett a Királyok völgyében, Luxorban.

Egy neves egyiptológus merészen azt állítja, hogy megfejtette Nefertiti királynő mumifikált maradványainak helyét. Zahi Hawass, egy egyiptomi régészcsapat tagjaként végzett ásatásokat a Királyok völgyében. A csapat tavaly decemberben jelentette be, hogy

több névtelen múmiát is feltártak, amelyek közül Hawass szerint az egyik a híres uralkodó.

A beazonosítást a 18. dinasztia múmiáinak, Ehnaton és II. Amenhotep DNS-sei segíthetik, amelyeket összevetnek két névtelen, jelenleg KV21a és b címkével ellátott múmia DNS-ével.

A kutató reményei szerint

már októberben hivatalosan is bejelenthetik Ankhesenamun, Tutanhamon feleségének és édesanyjának, Nefertiti múmiájának megtalálását.

Hozzátette: a KV35-ös sírban egy tíz éves fiú múmiáját is megtalálták, amely a feltételezések szerint Tutanhamon testvére.

Mint ismert, Nefertiti férjével, IV. Amenhotep fáraóval együtt uralkodott mintegy 3300 évvel ezelőtt Egyiptomban. Amenhotep nevét Ehnatonra változtatta, Egyiptom fővárosát pedig Thébából egy sebtében felépített városba, Akhetatonba helyezte át. Mind nevével, mind pedig az uralkodói központ áthelyezésével Aton isten előtt akart tisztelegni.

Halála után Egyiptom hagyományos kultúrája helyreállt, a legtöbb Ehnaton emlékművet pedig megrongálták vagy megsemmisítették.

Fontos azonban megjegyezni, hogy

hét éven belül ez a negyedik alkalom, amikor régészek úgy vélik, megtalálták Nefertitit.

Legutóbb Nicholas Reeves régész állította azt, hogy az egyiptomi királynő Tutanhamon nagy sírjának rejtett kamrájában található, egy másik vitatott elmélet szerint pedig ő volt az egyike annak a három névtelen múmiának, amelyet II. Amenhotep fáraó sírjában találták. Mindkét elméletet elvetette az egyiptomi kulturális minisztérium.

Hawass is szembesült a kritikával. 2021-ben Bassam al-Shammaa egyiptológus azt mondta az Al-Monitornak, hogy kétségei vannak abban, hogy Hawass megtalálja-e Nefertiti múmiáját és eredeti sírját Luxorban, ennek pedig politikai és vallási okai s vannak, hiszen az egyiptomi királynő ellenségeskedett Amun-Ra papjaival és Ehnatonnal együtt Aton isten imádására szólította fel az embereket.

Hozzátette: sok akadálya van Nefertiti sírjának felfedezésének, mivel azt mondják, hogy

az ókori Egyiptom leghíresebb alakjai a legtitokzatosabbak.

(Forrás: RobbReport)

nefertiti | múmia | luxor | ásatás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom