Néhány napunk maradt előjegyezni a teák Rolls–Royce-ára

A Lánchíd utcai Zhaou Zhou teázóban hagyomány, hogy néhány különleges teára minden évben előjegyezhetünk. A teabeszerzést elképesztő szenvedéllyel művelő csapat most két különleges puer teát szállít nekünk őszre, ha hajlandók vagyunk értékként és befektetésként tekinteni a teakorongokra.

A tea nem egyszerű terep. Már csak azért sem, mert egy távoli, sokak számára ismeretlen, keleti kultúra itala. Ha viszont jobban megismerjük, hol és hogyan készülnek a világ talán legjobb teái, a puerek, már nem is tűnik olyan meghökkentőnek a több tízezres ár, pár száz grammnyi tealevélért.

Mi az a puer tea, és miért különleges?

Hogy egy teát puernek hívjanak – ami alapvetően ugyanolyan kategória, mintha azt mondanánk, hogy zöld tea –, először is a Camelia Sinensis nagylevelű fajtájából kell készülnie. A másik fontos szempont, hogy a teának a Puer vidékről, azaz Kína hegyekkel tagolt, Magyarországnál négyszer nagyobb Jünnan tartományából kell származnia. Ezeken túl fontos az is, hogy a teát napon szárítsák.

A puer teák ereje mégsem a szárításban, a fajtában vagy a területben rejlik, hanem a különleges érlelésben.
A többi teafajtával ellentétben ugyanis a puerek nem nyerik el végleges ízüket a készítéskor. Az érleléssel együtt folyamatosan változnak, a levelek oxigénnel érintkezve, a bennük található mikroorganizmusoknak köszönhetően tovább fejlődnek.

A napon szárított tealeveleket magukban is sokáig tárolhatjuk, de az érési folyamat jóval gyorsabb, mint a korong, lepény, tégla vagy gomba alakúra préselt puereknél. Az így elkészített teák lassabban érnek, tovább eltarthatók és könnyebben is szállíthatók.

Hogy mekkora értéket képviselnek ezek a teák, azt jól mutatja, hogy Kínában rendszeresen szerveznek árveréseket, több tíz vagy akár száz éves teakorongoknak, amelyek végül csillagászati áron cserélnek gazdát.

Ezt a puert például közel 75 millió forintra becsülték 2014-ben, egy hongkongi aukción

Ami viszont nekünk, átlagos fogyasztóknak ennél sokkal fontosabb, az a több száz éves fákról szüretelt teák hatása a testre és a hangulatra, ami a puerekhez hasonlóan folyamatosan változik, attól függően, hányadik felöltést isszuk. Összességében, ha képesek vagyunk kicsit kívülről nézni a gondolataink és testi érzeteink változását, ritka és különleges élmény ilyen idős fák leveleinek főzetét kóstolni.

Milyen puer teákra lehet most előjegyezni?

A Zhao Zhou évek óta hoz teafanatikusok bevonásával nagyobb tételben puer teakorongokat a Nagy Havas hegy környékének egyik kifinomultabb termelőjétől. Ezeket a teákat több száz – jellemzően kétszáz-háromszáz – éves teafákról szüretelik, ráadásul idén minden eddiginél magasabb minőségben, mivel a termelő saját kezűleg készíti el őkét. A mennyiség így kevesebb, a minőség viszont még magasabb a korábbiaknál.

Ahogy barátaink a Zhao Zhounál mondták,

a tea éteri finomságú, fantasztikusan elegáns és erős.

Ha a teákat tiszta levegőjű, közepesen száraz helyen tároljuk, és évente néhányszor kiszellőztetjük, a nagy borokhoz hasonlóan évtizedekig eltarthatók.

Egy-egy teázás alkalmával a 400 grammos tealepényekből mindössze 5-6 gramm elegendő, ráadásul hat-nyolc alkalommal is felönthetjük, és akár órákon át élvezhetjük őket.

Az előjegyzés július 15-ig tart. Ha előtt jól jönne még némi információ a teákról, irány a Zhao Zhou blogja!

Ez is érdekelhet:
A matcha, a puer meg a többiek – Teák a filteren túl

Ha néhány évvel valaki azt mondja, hogy teát is úgy fogunk kóstolni, mint bort, kinevetjük. Ma már érezzük a különbséget tea és tea között.

(Fotók: Zhao Zhou, Getty Images) 

érlelés | teakorong | zhao zhou | előjegyzés | teafa | puer

FOLYTASD EZZEL

A Balaton kapuja: Kenese Bay Garden Resort & Conference Hotel

A szenvedély, az árulás és a túlvilág jelenik meg egyetlen, zsigerig ható kortárs darabban a Müpa színpadán

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom