Nepál megelégelte, ami a Mount Everesten folyik, így tesznek rendet

A 2024-es mászószezonra készülve Nepál nagy rendrakásba fogna a világ legmagasabban fekvő hegycsúcsán.

Április 14-én a katonaság tizenkét tagja tizennyolc serpával érkezik az Everest alaptáborába, hogy megkezdje a munkát. Tíz tonna szemetet szállítanak el és öt holttestet terveznek kiemelni a hegyről. A csúcstámadás minden évben áldozatokat követel, tavaly tizenkét hegymászó halálát erősítették meg, míg további ötöt eltűntként tartanak nyilván, köztük Suhajda Szilárdot.

Szemétgyűjtés 2019-ben

Jelenleg a legtöbben Nepálból próbálnak feljutni a 8849 méteres csúcsra, de idén hosszú idő után Kína is megnyitotta a hegyet a mászók előtt.

Tavaly a nepáli kormány rekordszámú, 478 mászóengedélyt adott ki, ez azonban nem fedi a hegyen tartózkodók számát, mivel többek között serpák, kisegítő személyzet és mások jelen vannak a mászócsoportokkal. A tömeg eredménye pedig a túlzsúfoltság és a sok szemét, ami az elmúlt évek két legnagyobb problémáját jelenti. A nepáli hadsereg 2019 és 2023 között összesen száztíz tonna hulladékot gyűjtött össze.

Idén emellett több változtatást is bevezetnek: a mászók már nem használhatják toalettnek az egész hegyet, erre a célra külön zacskókat kell magukkal vinniük, emellett egy nyomkövető chipet is a kabátjukba varrnak.

(Forrás: CNN, képek: Getty Images)

takarítás | nepál | himalája | hegymászás | mount everest

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom