A Csendes-óceánon született a magyar rezsimentes ház

A Noah House olyannyira független, hogy még közműre sincs szükség hozzá. Nincs ökológiai lábnyoma, alkalmas viszont sorozatgyártásra, ezért megfizethető. Blaskovich Ákos találmánya itt van egy karnyújtásnyira.

Itthon már rendelhető a sorozatgyártásban készülő Noah Ház első, 137 m²-es, 50 m² teraszos változata, jelenleg pedig 100+40, illetve a 160+60-as változat gyártmányfejlesztésén dolgozik a cég. Európában már bejegyezték a szabadalmat, Ausztráliában, az Egyesült Államokban és Kínában pedig folyamatban van a visszaigazolása.

De mi is ez a ház, ami akár negyven-ötven nap alatt elkészül, maximálisan környezetbarát, és még mobil is?

Prototípusház a Pilisben

„A Csendes-óceánon hajóztam, volt időm ilyeneken gondolkodni”

mesélt a Noah House első pillanatairól Blaskovich Ákos ötletgazda, alapító az Energiaoldal-nak.

Alapvetően emberi életre alkalmatlan tájon, „a világ legnagyobb vízfelületén” haladt, egy kicsi hajóval, ahol viszont mindene megvolt. Napelem termelte, akku tárolta az áramot, egy berendezés tengervízből ivóvizet készített, Blaskovich pedig arra gondolt, hogy ugyanez a hajó működne a szárazföldön, házként is. Gondolta, vesz egy ilyet, miután partot ér, csakhogy kiderült,

ilyen ház nem létezik sehol a világon.

Levédette tehát az ötletet, amely alapvetően létező rendszereket integrált. Így jött létre a Noah Ház, azaz Noé háza, ami olyannyira független, hogy még közmű sem kell hozzá: maga termeli az elektromos energiát, biztosítja a vizet, és mivel talajcsavarokon áll, szétszedhető, és elvihető bárhová. Még törmeléket sem hagy maga után, a természet jóformán érintetlen marad.

Az Alfa Ház belülről

Blaskovich eleve sorozatgyártásban gondolkodott, a minden porcikájában saját igényekre szabott otthonra vágyóknál pedig megkérdezte, milyen autóval járnak.

„Azt mondták például, hogy Mercedesszel. És az jó neked? Miért nem építesz saját autót?”

Nem kell mindent újra feltalálni, nem kell ugyanazokat a hibákat rendre elkövetni – tartja az innovátor. A Noah Ház háromféle mérete elég rugalmasságot biztosít, továbbá a belső dizájnban szinte korlátlan variációs lehetőségek rejlenek. Mindazonáltal egy rendkívül gondosan megtervezett ház, aminek minden négyzetcentimétere funkcióval bír. Tehát a ház mérete, a belső falak helyzete egyedileg nem nagyon variálható, ám a szobák funkciója bármi lehet.

Persze a szabadalmaztatás ideje alatt is zajlott az élet, megjelentek például az elektromos autók, amelyekkel az egyedi igények is változhatnak. A Noah-nak erre is van válasza: vállalják a házon kívüli egyedi építmények kivitelezését, a napelemeket pedig a tervezett igénybevételhez méretezik, amiben az e-autó töltése is benne van.

Gyakori kérdés még a ház vízellátása. Nos, a ház összegyűjti az esővizet, majd „kiváló minőségű ivóvizet állít elő belőle”, mondja az ötletgazda. A tárolt víz akár fél évre is elegendő utánpótlás nélkül, hiszen

a vécé öblítésére az úgynevezett szürkevizet használják, felére csökkentve ezzel a vízfogyasztást.

A mosdó, a zuhanyzó és a mosógép által már felhasznált vizet újra tisztítják, és ezt vezetik vissza a vécék tartályaiba.

Az első tesztház építése
A 3,5 méteres talajcsavarok bármilyen talajtípusnál alkalmazhatóak

A háznak kiemelkedő a hőszigetelése is, a szerkezet hőtechnikai tényezői jóval meghaladják a 2021-ben életbe lépő új előírásokat. A külső homlokzati falak hőátbocsátási tényezője például 0,14 W/m²K, ami sokkal jobb az előírt 0,24 W/m²K-nél. Speciális szigetelőanyagot kaptak a falak, sóval, különböző adalékanyagokkal összekevert ledarált cellulóz-hulladékot, ami éghetetlen, és a só révén távol tartja az egereket, bogarakat. Ráadásul a cellulóz nyáron magába szívja, télen kiadja a nevességet, így megelőzi a penészesedést.

Létezik egy prototípus-ház, ami a regisztráló érdeklődők számára bejárható lesz hamarosan. Jelenleg a három közül a Noah 1.3-as kapható, kulcsrakészen, bútorok nélkül bruttó 68,5 millió forintért. A legmagasabb hazai építési követelményrendszerben már megfogalmazódott a közművek kiváltásának lehetősége környezetbarát megoldásokkal, de ennek átvezetése az önkormányzatoknál nehézkes, vagyis településenként külön meg kell vizsgálni az előírásokat és a lehetőségeket. „Ugyanakkor a nyitás már jó iránynak tekinthető” – fogalmazott a Roadsternek Tóth Péter, a Noah marketingmenedzsere.

Fiúszoba, lányszoba
A nappali-étkező felülről

De ugyanilyen érdekesek a már kapható ház terei is: a 137 m²-en három hálószoba, két fürdő, nappali, konyha, dolgozószoba és mosókonyha fér el. És persze ott van még a tavasztól őszig a ház kiterjesztéseként működő terasz is. Szinte már csak a telket kell alapos utánjárással kiválasztani.

Kezdetben a gyártás Magyarországon lesz, de egész Európában forgalmaznák a házakat. Amennyiben a szállítási költségeket lehet optimalizálni, itthonról elégítenék ki az igényeket, máris gondoltak viszont a következő lépésre, és gyártópartnereket keresnek egyes országokra koncentrálva.

fenntarthatóság | öko | Blaskovich Ákos | design | dizájn

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom