A maszkviselés megszűnésével drasztikusan nő az esetszám, a korlátozások kérdésében döntöttek a franciák

Franciaországban az emelkedő esetszámok ellenére a kormány nem tervezi a korlátozások visszavezetését.

Miután egy héttel ezelőtt, a tömegközlekedési járműveket és az egészségügyi intézményeket kivéve, mindenhol megszűnt a kötelező maszkviselés Franciaországban, és a kormány felfüggesztette az oltottsági igazolás bemutatásának kötelezettségét is, több mint harminc százalékkal emelkedett a naponta regisztrált új fertőzöttek száma. Az elmúlt hét nap napi átlaga 89 ezer volt, míg az előző hét napban naponta átlagosan 65 ezer új esetet tártak fel.

A naponta kórházba kerülők száma is emelkedni kezdett, de a kórházi mutatók összességében még mindig csökkennek. A fertőzések megszaporodása a szakemberek szerint a korlátozások feloldása mellett azzal is magyarázható, hogy elsősorban az omikron BA.2 alvariánsa terjed, amely harminc százalékkal fertőzőbb, de nem okoz súlyosabb tüneteket, mint a korábbi BA.1. nevű vírusváltozat.

Jóllehet, a kormányt számos kritika érte azért, hogy túl korán oldotta fel a korlátozásokat, az egészségügyi tárca nem tervezi azok visszavezetését.
"Ha megőriztük volna az intézkedéseket, egyesek választási manőver miatt kritizálnának minket, azt állítva, hogy a félelmet akarjuk megőrizni, amely állítólag az elnöknek kedvez (az áprilisi elnökválasztáson). Amikor pedig feloldottuk a korlátozásokat, akkor ugyanazok mondták azt, hogy választási célokból tettük" - fogalmazott Olivier Véran egészségügyi miniszter.

A vírus újbóli terjedésének másik magyarázat a szakemberek szerint az oltásban keresendő, amelynek védőhatása három hónap után csökken. Az egészségügyi tárca ezért lehetővé tette nyolc nappal ezelőtt, hogy a koronavírus-elleni oltás negyedik adagját felvegyék azok a nyolcvan éven felettiek, akik több, mint három hónappal ezelőtt kapták meg a harmadik adagot. Ennek a korosztálynak a háromnegyede megkapta már mind a három oltási adagot.

A nagy oltóközpontokat a hónap végén bezárja a kormány, s attól kezdve már csak a háziorvosoknál és a gyógyszertárakban lehet az oltásra jelentkezni. Az oltásra jogosultak csaknem 98 százaléka vette fel az oltás első és második adagját, amely a teljes társadalom nyolcvan százalékának felel meg, 65 százalék pedig már a harmadik adagon is túl van. A kormány és a szakemberek is azzal számolnak, hogy még legalább két hétig nőni fog az esetszám, és rövid távon a kórházi ápoltak száma is, de az egészségügyi ellátórendszer túlterheltségétől nem tartanak.

(Forrás: MTI, fotók: Unsplash)

koronavírus | esetszám | szigorítás | franciaország | covid

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom