Így nyit ki újra Olaszország május elejétől

Világszerte akadnak reményt keltő adatok, és néhány ország lazító intézkedéseiből akár már arra következtethetünk, hogy ha apró adagokban is, de visszakaphatjuk a megszokott életünket. 

A járvány által leginkább sújtott Olaszországban – azon belül a gócpontnak számító Lombardia tartományban – a korlátozások úgynevezett második szakaszába lépve május első napjaiban tervezik újraindítani a gazdaságot, fokozatosan és óvatosan, az ágazatok képviselőinek véleményét figyelembe véve, valamint bizonyos egészségügyi rendelkezések mellett.

Oly sok aggodalommal és szenvedéssel teli nap után Roberto Speranza olasz egészségügyi miniszter már jóval derűsebbnek tűnt, és azt szeretné – amennyiben a szakértői adatelemzések lehetővé teszik –, hogy május 4-én végre kiszabadíthassák az országot ebből a vészterhes állapotból.

Az ország vezetői azonban tisztában vannak azzal, hogy a koronavírus elleni harcot még nem nyerték meg, másrészt az enyhítések következtében újból emelkedhet a járványgörbe, ezért fel kell készülniük rá, hogy azt kontroll alatt, a lehető legalacsonyabb szinten tartsák – mondta Giuseppe Conte miniszterelnök. A kezdeti időszakban az olaszok továbbra sem hagyhatják el a lakókörzetüket, a kijárási korlátozást nem oldják fel a tizennyolc év alattiak és a hetven év felettiek esetében, az ezer főnél nagyobb lélekszámú településeknek korlátozniuk kell a hozzájuk érkező vendégek számát.

Olaszországban a lazításokkal együtt is szigorúbb lesz a helyzet, mint nálunk

A lakosságnak kötelezően szájmaszkot és védőkesztyűt kell viselnie az utcákon, a hivatalokban és az üzletekben – eddig ez a kevésbé fertőzött helyeken nem volt előírás –,

illetve Conte asztalán van már egy tervezet arról, milyen feltételekkel indulhat el ismét közösségben a munkavégzés.

Az átmeneti időszakban kerülni kell a közeli személyes kontaktust, továbbá kötelező testhőmérséklet-mérésen esnek át a dolgozók, ami azt jelenti, akiknél 37,5 foknál magasabb az érték, nem léphetnek be a munkahelyükre. Őket elkülönítik, a súlyosabb tüneteket mutatóknak pedig kötelezően jelentkezniük kell a személyzeti osztályon. További részleteket a hét második felében ígértek.

Annyi már biztos, hogy Olaszországban április 14-étől újranyitottak az írószerboltok és a gyerekruhaboltok – noha erre a könyvesbolt-tulajdonosok és a tartományok egy része nemet mondott, túl korainak tartva az enyhítést –, és régióktól függően hamarosan bizonyos termelői ágazatok is zöld lámpát kaphatnak. Engedélyezték az embereknek, hogy különösebb indok nélkül is meglátogassák a rokonaikat, valamint a társadalmi távolságtartás szabályait betartva kocoghatnak és sétákat is tehetnek.

A vendéglátóhelyek hozzánk hasonlóan Olaszországban is a kiszállításra álltak át, így a tényleges visszatérésük akkor történhet meg, ha a szakemberek biztonságosnak ítélik meg a helyzetet (erre május végét vizionálja az olasz sajtó). A változások természetesen az éttermekben is elkerülhetetlenek lesznek: a személyzet maszkban és kesztyűben dolgozhat, az asztalokat nagyobb távolságra helyezik majd el egymástól.

Ez is érdekelhet:

Akár 2022-ig is szükség lehet a társadalmi távolságtartásra

A túlzó társadalmi távolságtartás viszont káros is lehet, mert megakadályozza a kollektív immunitás kialakulását.

(Fotók: Unsplash)

élet | nagy sztori | olaszország | munka | visszatér

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom