Egy jelentés szerint az orosz sör gyártásához felhasznált komló 98 százaléka importból származik, ehhez azonban nem tudnak jelenleg hozzájutni.
Az orosz-ukrán háború globális szinten érintette a gazdaságot. Vannak olyan nagy márkák, mint például a McDonald's és a Coca-Cola, melyek felfüggesztették üzleti tevékenységüket Oroszországban, de az orosz export is nagy csapást kapott, mivel például Amerika felhagyott bizonyos termékek, így a vodka importjával.
A legfrissebb jelentések szerint azonban az orosz termelést is utolérte a zűrzavar, hiszen – bár a világ egyik vezető gabonatermelőjeként tartják számon –,
néhány hónapon belül nem, vagy csak nagy nehézségek árán fogják tudni beszerezni a sörgyártás egyik fontos összetevőjét, a komlót.
A Reuters szerint az orosz sör készítéséhez használt komló
98 százalékát Németországból, Csehországból és az Egyesült Államokból importálják.
Az orosz sörgyártók már felkérték a mezőgazdasági minisztériumot, hogy járjanak el az ügyben és segítsenek feltérképezni azt, hogy miként tudják majd pótolni az elkerülhetetlennek tűnő alapanyaghiányt akkor, ha a kereskedelmi szankciók hosszabb távon is életben maradnak.
Úgy tudni, a sörgyáraknak már csak néhány hónapra elegendő komló-tartalékuk van, a következő három-öt évre pedig mintegy hatmillió dollárnyi állami támogatást kérnek, hogy fellendítsék a termelést.
Az oroszok sörkedvelők azonban más problémával is szembesültek. Márciusban többek mellett a Heineken és a Carlsberg is bejelentette, hogy részlegesen vagy teljes egészében kivonulnak az orosz piacról.
(Forrás: Food & Wine, fotók: Getty Images)
szankció | gazdasági szankció | export | háború | sörgyártás | sör
A Balaton kapuja: Kenese Bay Garden Resort & Conference Hotel
A szenvedély, az árulás és a túlvilág jelenik meg egyetlen, zsigerig ható kortárs darabban a Müpa színpadán

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!