Így akarja elkerülni Oroszország, hogy vissza kelljen adnia a repülőket

Biztosítani akarják "a polgári repülés zavartalan működését".

Számos nyugati lízingcég mondta fel az orosz légitársaságok bérleti szerződéseit és kérte a repülőgépek visszaszolgáltatását. Oroszország azonban mindent megtesz, hogy ne kelljen megválnia ezektől a járművektől.

Ennek jegyében

új törvényt hoztak, amely szerint a külföldön bejegyzett repülőket Oroszországban is nyilvántartásba vehetik,

és így megkaphatják a biztonsági tanúsítványt, amit például a Bermuda-szigetcsoport és Írország a nála bejegyzett gépek esetében már megtagadott.

A helyzet ugyanakkor nem ennyire egyszerű, mert Moszkva szembekerülhet azokkal a nemzetközi szabályokkal, amelyek

megtiltják, hogy a polgári repülőgépeket egynél több országban regisztrálják.

Hacsak a nyugati bérbeadók nem fogadják el azt az orosz kérést, hogy töröljék a repülőgépeiket a külföldi nyilvántartásokból, jelentős, akár évtizedekig elhúzódó jogi harcokra lehet számítani.

Technikailag az új törvény ugyan nem utasítja a légitársaságokat, hogy a világ legnagyobb légi bérbeadója, a dublini székhelyű AerCap (AER.N) és a köré csoportosuló tulajdonosok engedélye nélkül regisztrálják át gépeiket, azonban az orosz cégeknek nincs más választásuk, ha továbbra is Oroszországban akarnak repülni. Ez pedig a szankciók elmúltával még jobban elmérgesítheti a viszonyt a bérbeadókkal.

Ráadásul, miután sem az Airbus sem a Boeing nem szállít pótalkatrészeket, előfordulhat, hogy karbantartási nehézségek lépnek majd fel, és romlik a repülők állapota, ami még kártérítés kérésére is feljogosítja majd a lízingcégeket.

A harmincöt orosz légitársaság összesen hétszáznyolcvan gépet bérel, ebből ötszáztizenötöt külföldről, melyeket a tulajdonosoknak március 28-ig kell visszaszerezniük.

Itt írtunk arról, hogy hová repült az a háromszáz magánrepülő, amely a háború másnapján hagyta el Oroszországot, itt pedig arról, hogy melyik város az utolsó légi kapocs Európa és a szankcionált ország között.

(Forrás: reuters.com, bbc.com, képek: Unsplash, Getty Images)

szankció | oroszország | lízing | bérlés | repülőgép

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom