Így változtatta meg a közlekedési szokásokat az olcsó vonatbérlet Németországban

Az olcsó tömegközlekedés jó irány lehet a károsanyag-kibocsátás csökkentésére? Németország példáját érdemes megnézni.

A májusban bevezetett, 49 eurós országos bérlettel az emberek bármennyiszer utazhatnak buszon és helyi vagy regionális vonaton, és ebbe a berlini S-Bahn hálózat is beletartozik.

A bérlet bevezetése előtti, áprilisi utasszámokhoz viszonyítva a Deutschlandticket "már most nagy sikernek számít" Evelyn Palla a a DB Regio vezérigazgatója szerint, miután huszonöt százalékkal több az utas a tömegközlekedési eszközökön.

Május 1. óta a Deutsche Bahn nyilvántartása szerint a németek hosszabb utakat tesznek meg a D-tickettel, nyáron főleg a tengerpartra és a hegyekbe vezető útvonalak bizonyultak népszerűnek, vagyis rengeteg ember választott fenntarthatóbb közlekedési eszközt a nyaraláshoz.

Ugyanakkor azt Palla elismeri, hogy ez a szezonális változás is közrejátszik az utazások számának növekedésében, a számok mégis ígéretes tendenciát mutatnak. A bérlet bevezetése óta eltelt kevesebb mint három hónapban közel egymillióan fedezték fel újonnan a tömegközlekedést, és nőtt azok száma is, akik nemcsak alkalmanként, hanem mindennap használják ezeket az eszközöket.

Június 20-ig 9,6 millió ember vette meg a bérletet, és egyes régiókban az emberek annyit utaztak, mint a kilenceurós jegyekkel tavaly nyáron. Akkor 52 millió jegyet adtak el, amivel a becslések szerint 1,8 millió tonna szén-dioxidot  sikerült megspórolni.

Az ultraolcsó bérlet viszont túl sokba került az államnak ahhoz, ezért nem hosszabbították meg, és nem kizárt, hogy a 49 eurós bérlet is erre a sorsra jut, mivel sok szakember szerint ez sem fenntartható.

A repülő helyett a vasutat ajánlja utasainak ez a légitársaság, de hálókocsis vonatból is nagy a választék.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

országbérlet | vasút | vonat | Németország | bérlet

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom