Bármelyik pillanatban összedőlhet ez az ikonikus turistalátványosság

A vietnámi Ha Long-öblöt apró szigetek százai tarkítják, és egy különleges sziklaképződmény is kiemelkedik belőle, amely csókolózókra emlékeztet.

Szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a tengerszint emelkedése és a túl közel haladó, nem is mindig legálisan működő halászhajók miatt a sziklák folyamatosan erodálódnak, a helyzetet pedig a szabályozatlan turizmus még tovább rontja.

Ha Long-öböl

Amikor a Vietnámi Földtudományi és Ásványi Erőforrások Intézete a tanulmányhoz szükséges kutatásokat végezte, ők is tanúi voltak, amint túl közel ment egy turistahajó, mely a sziklától mindössze tizenkilenc méterre állt meg. A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a képződmény, amelyen már repedések látszanak, összeomolhat, ha nem tesznek lépéseket a megóvására.

Apálykor látszik igazán, hogy milyen ingatag lábakon állnak ezek a sziklák, de több más nevezetes turisztikai látványosság is súlyos károkat szenvedett az elmúlt években a tenger hullámzása miatt.

Ha meg akarják őrizni a sziklát, új szabályokat kell bevezetni az öbölben, a hajók sebességét például öt-tíz kilométer/órára kellene korlátozni, és a helyi halászokat is fontos lenne arra ösztönözni, hogy ne hajózzanak a látványosság közelébe, a sziklák repedéseibe pedig cementet lehetne önteni, hogy megerősítsék az alapjait.

Nemrég egy másik csodálatos természeti képződmény is örökre eltűnt,  Szicília egyik legjelentősebb turistalátványosságát pedig csúnyán megrongálták.

(Forrás: BBC, képek: Getty Images)

turistalátványosság | ha long-öböl | vietnam | csókolózó sziklák

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom