Mondják az egyik legromantikusabb fogásnak, a legdrágábbak listáján is szeret felbukkanni, mint ahogyan a legmegosztóbb ételek rangsorát is vezeti. Az osztrigáról van szó, amit kifogástalan miliőben, szakértői tanácsok és elsőrangú kísérők társaságában volt szerencsém nemrég megkóstolni.
Kezdjük a környezettel, amit a balatonfüredi LUA Resort biztosított és bár a szervezés, illetve a menü-összeállítás az ötcsillagos szálloda, valamint a hozzá tartozó NOON Restaurant & Lounge érdeme, a hangulatfestésért viszont jelentős részben a természet felelt.
Az őszi Balaton egy erősen szeles nap végén egészen bámulatos színeket tudott a tó mögé pingálni. Ha nem a saját szememmel látom, ahogyan a két részre osztott ég egyik fele pirosban, a másik a hegyek mögött búcsúzkodó napnak hála narancsban virít, biztosan azt mondom, hogy képszerkesztővel készült fotót raktak elém.
Persze a megfelelő időben kellett ehhez kisétálni a szálloda előtt található kikötőhöz, ahonnan pazar kilátás nyílt az egész öbölre, a többi munkát pedig elvégezték odafent. Egy biztos: már ezért megéri ősszel leugrani a Balatonhoz. Ilyentájt ugyan érezni lehet a tél üdvözlő leheletét, a levegő harapósabbnak tűnik, a szelek még csípősebbnek a vízparton andalogva – sebaj, mindez remek indok egy kiadós őszi séta végén beülni az étterembe lélekmelegítő italokat kortyolgatni.
A kagylók királynője köré felhúzott Osztriga & buborék estet a Michelin-ajánlott NOON külön részében tartották. A prémium kategóriás Gillardeau-osztrigák kifejezetten erre az eseményre érkeztek Balatonfüredre, mellé pedig a Kreinbacher által külön összeállított champagne-válogatást szervírozták. A NOON-ban nem véletlenül választották a francia illetőségű osztrigát, mert egyrészt szeretnek vele dolgozni, másrészt ez a legjobb.
Ízvilágukat a champagne-sorhoz igazítva alkották meg, tehát a kóstolóhoz a Kreinbacher buborékos italai adták az ihletet, a jégágyon érkezett osztrigák pedig úgymond becsúsztak alá.
Nehéz pontosan leírni, milyen íze van egy osztrigának, mert az ízprofilja, a fajtája, az évszak, a merroir (vagyis nagyjából a tengeri adottságok), a földrajzi elhelyezkedés és még egyéb tényezők miatt nagymértékben eltérhetnek egymástól. A többi tenger gyümölcseihez hasonlóan a friss osztrigának sem szabad túlságosan „halízűnek” lennie, ehelyett nagyjából az óceán ízét kell hoznia, már amennyiben ez megfogható. A csendes-óceáni osztrigák általában sokkal nagyobbak, mint az atlanti-óceániak és összességében kicsit „nyálkásabbak”.
Osztrigaszűzként picit félve álltam (pontosabban ültem) hozzá, inkább villával próbálkoztam „kikanalazni”, nem pedig az egyébként minden részletre kitérő szakértői tanácsokat megfogadva hirtelen beszippantani. Azok a variációk jöttek be, amelyekhez karakteresebb, zöldesebb ízek párosultak, a neutrálisabbnak mondott változatok kevésbé. Előbbiek közé tartozott a yuzu kaviárral és uborkával megálmodott fogás, ami kifejezetten üdítően hatott, míg a málnaecettel és málnakaviárral felszolgált variánsból nyugodtan jöhetett volna repeta (a mellé párosított zseniális Kreinbacher Rosé Brut Magnumból jött is). A szintén megosztónak tartott, szarvasgomba kaviárral (!) és szarvasgomba olajjal felszolgált osztriga bármelyik királyi fogadáson megállta volna a helyét, annál is inkább, mert egy pohár gyöngyöző szupersztár érkezett mellé Pol Roger „személyében” – nem mindennapi találkozás volt ez.
Hogy az osztrigával randizom-e újra, azt nem tudom, mindenesetre az első alkalom várakozáson felülinek bizonyult.
kóstolás | balaton | pezsgő | champagne | osztriga | balatonfüred
Ezekkel az elektromos bringákkal stílusosan tekerhetsz hegyen-völgyön-városon át
Így készülnek a prémium bútorok Magyarország legnagyobb gyártójánál

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!