Ha unalmas már a Vörösmarty tér – Öt kivételes adventi vásár Európából

December az adventi vásárok hónapja, ilyenkor többek között kürtőskalácsot vagy tökipompost majszolgatva, forralt bort vagy még forróbb puncsot kortyolgatva szemezgetünk a portékák között. Valljuk be, néha akármilyen giccsesnek is tűnnek ezek a vásárok, ennél jobb, karácsonyra hangolódást jelentő programot nehéz találni. A műfaj a németek és az osztrákok nevéhez köthető, de napjainkra mi, magyarok is szinte tökélyre fejlesztettük – gondoljunk csak a kontinens legjobbjai között emlegetett Vörösmarty téri mulatságra. Most azonban kikacsintunk Budapestről, és Európa topvásáraiból ajánlunk ötöt arra az esetre, ha külföldön készülődnénk az ünnepekre. 

Brüsszel, Belgium

Sokak szerint Brüsszel nem feltétlenül tartozik a legizgalmasabb városok közé, ennek ellenére az ünnepi időszak kulcsfontosságú eseménye itt legendásnak számít. Winter Wonders névre hallgat a január 6-ig nyitva tartó brüsszeli karácsonyi csoda, amely egy két kilométer hosszú sétányon terül el a Grand-Place-en.

Ajándékötlet-hiányban itt biztosan nem szenvedünk majd, mert több mint kétszáz árus portékái közül választhatjuk ki a fa alá valót. A vásár alatt sok egyéb program köti le a figyelmet a fényfestéstől kezdve a korcsolyapályán keresztül az óriáskeréken át egészen a december 22-i karácsonyi bálig.

További információ errefelé található.

Tallin, Észtország

Nem egy szokványos adventi célpont a Finn-öböl partján elterülő alig félmilliós lakosú észt főváros, az biztos. Pedig az UNESCO Világörökségéhez tartozó tallini óváros főtere a kis házak között felállított óriási karácsonyfájával és mesebeli hangulattal hívogat. A fénydekorációt évente megújítják, az óriás fenyőfát most arany és vörös színekben világítják meg az égők, hogy sötétedést követően meleg, ünnepi fényt árasszanak. A gasztronómiai kínálatban érdemes Észtország ízeit keresni, de a hagyományos karácsonyi étkek is megtalálhatóak a pultokon a haltól a kacsáig. Ha meg akarjuk ismerni az észt folklórt, a 2019. január 7-ig nyitva tartó vásárnál jobb helyet nem nagyon találni, mert összesen ezerhétszáz produkció lép majd fel a nagyszínpadon.

További információért errefelé érdemes nézelődni.

Bécs, Ausztria

Lassacskán a bécsi annyira hozzátartozik a kötelező karácsonyi előtti körökhöz, mint a Vörösmarty téri, vagy a Bazilika-környéki advent. Autóval könnyedén eljuthatunk a császárvárosba, ahol közel húsz vásárban lehet nézelődni összesen nyolcszázhetvenhárom standnál. A legnagyobbat természetesen a Városháza előtti téren rendezték be: a képeskönyvbe illő Bécsi Adventi Varázslatot elsősorban a családoknak találtak ki, mert a gyerekeket egész napra le lehet foglalni a különböző játékos programokkal a Mennyei Postahivataltól a körhintáig.

A különlegességekre vadászó felnőttek száznegyvennégy standot járhatnak végig gőzölgő gesztenyeillatban, ha bírják erővel, amihez üzemanyagként forró punccsal érdemes feltankolni. Fontos tudni, hogy a bécsi varázslat december 26-ig tart nyitva, és mivel Európa egyik leglátogatottabb vásáráról beszélünk, hétvégenként hatalmas tömeg várható.

További információ itt található.

Lipcse, Németország

1458 óta rendeznek karácsonyi vásárokat az egykori Kelet-Németország patinás településén, tehát a lipcsei advent nem csak a germánok, hanem az egész világ egyik legrégebbi és egyben legnagyobb vására is. Lipcse óvárosát hat szektorra osztják fel, hogy helyet találjanak mind a háromszáz (!) árusnak, tehát szinte egy nap is kevésnek tűnik a bebarangoláshoz. A piactéren felállítanak egy húsz méter magas lucfenyőt, valamint egy harmincnyolc méteres óriáskerék is forog, amely pompás panorámát nyújt a városra.

December 23-ig élvezhető itt a karácsonyi hangulat, amihez hétvégenként erkélyről érkező trombitaszó, zenés-táncos előadások, karácsonyi pékség, és az elmaradhatatlan tocsogós német kolbászok járulnak hozzá.

Bővebb információt errefelé érdemes keresni.

Trier, Németország

Ha a lipcsei a legnagyobb, a trieri a legromantikusabb jelzőt kapja. A meghitt hátteret az impozáns székesegyház épülete biztosítja a középkori főtéren, ahol nagyjából száz stand vár mindenféle jóval, például az eredeti Mosel forralt borral. Apropó forralt bor: a műfaj királynőjének tartott Sarah Schmitt lélekmelegítő portékáit kizárólag ezen a vásáron lehet megkóstolni. Németország legrégebbi városában naponta változik a december 22-ig tartó program, belefuthatunk kórusok előadásaiba, bábszínházba, és persze a klasszikus német falatokat sem szabad kihagyni a mézeskalácstól a bratwurstig.

További infó itt. 

(Fotók: AFP)

trier | tallin | adventi vásár | karácsonyi vásár | bécs

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom