Egy kis alázat és egy kis hülyeség kell ahhoz, hogy jó extrémsport-fotós legyél

Extrémsport-fotósként szerepel a fényképészek szaknévsorában, a budapesti Fogasháztól a chicagói Millenium Parkig szerveztek már kiállítást a képeiből. A huszonkilenc éves, bicskei bázisú Pálfi Balázs olyan cégektől kapott megbízást, mint a Red Bull, a Stihl és a Mercedes-Benz, talán többek között azért, mert a trendek követése helyett a saját útját járja. Portré. 

Legtöbbünkkel ellentétben nem mozdonyvezetőt, gólkirályt vagy űrhajóst mondott az óvónéni mi leszel, ha nagy leszel? kérdésére, hanem gyerekkora óta az objektívvel babrálók világa vonzotta. Sokáig nem nagyon fért bele anyagilag a fotózás az életébe, aztán egy középsulis ösztöndíjnak hála egy apránként összerakott géppel hivatalosan is elkezdhette a hobbiját.

Inkább a fotós életstílus vonzotta; nagy hatást gyakoroltak rá a NatGeo legendás riporterei, akik folyamatosan úton voltak, és elképesztő történeteket meséltek el a képeikkel.

Az áttörés nem egyik hétről a másikra következett be Balázs pályafutásában, hanem a szamárlétra minden egyes lépcsőfokának megmászása után. – "Nagyon sokat dolgoztam, és rengeteg vakvágány meg kudarc volt (és lehet még) a karrieremben, viszont mindenáron ezt akartam csinálni. Sokáig nem az álommelók mellett fotóztam: eleinte kis helyi cégeknek, újságoknak lőttem képeket, és persze folyamatosan fotóztam a saját témáimat, továbbá igyekeztem minél többet kiállítani. Aztán megjelentek a komolyabb megrendelők.

Eleinte főleg magazinok (többek között a Player), és ahogy egyre több helyen szerepeltek a képeim, úgy kaptam komolyabb megbízásokat. Régi álmom volt, hogy a Red Bullnak készíthessek képeket, ami nagyon erős szakmai kihívás, így elsőre elérhetetlen dolognak tűnt, viszont tavaly óta már nekik dolgozom. Azt hiszem, ez egy rendkívül fontos lépcsőfok volt az életemben. Persze egyfolytában előre tekintek, a következő lépésre koncentrálok, hiszen mindig van egy újabb kihívás, amit célként állítok magam elé. Jelenleg is megszokottól eltérő anyagokon dolgozom, próbálom kilökni magam a saját kereteimből, és új nézőpontokat találni."

Hogy miért az extrém sportok irányába tendált, arra a másik ifjúkori kedvenc időtöltése a válasz: a gördeszkázás. – "Gyerekként gördeszkáztam és kisebb-nagyobb szünetekkel a mai napig gurulok. Gyakorlatilag ebben a közegben nőttem fel, az extrém sportok imádata tehát mindig megvolt. Nagyon sokat kaptam ezektől a sportoktól és azoktól az emberektől, akiket ennek kapcsán megismertem. Szóval valahol szívügyem, hogy megmutassam a szépségét. Emellett valahogy folyton erre terelgetett az élet, még akkor is, amikor másfelé szerettem volna menni. Olyan megrendelők találtak meg, akiknek sportfotókra volt szükségük, és rendszerint az ilyen képeimre kaptam a legtöbb pozitív visszajelzést."

A méltatás nem csupán virtuális vállveregetések formájában jelent meg, hanem fajsúlyos díjakkal járt.

2016-ban például a a világ legnagyobb, kifejezetten extrémsport-fotósoknak szóló pályázatán, a Red Bull Illumén a legjobb öt közé került sequence kategóriában. Erre a legbüszkébb.

– "Egyrészt új ajtókat nyitott a karrieremben, másrészt hihetetlenül megtisztelőnek tartottam, mert igen komoly szakmai zsűri válogatta a képeket. Nagyszerű érzés volt ott lenni a díjátadón Chicagóban, találkozni és egy kiállításon szerepelni azokkal a legendákkal, akikre mindig is felnéztem, és inspirálódtam a munkáikból."

Balázs nem gondolja úgy, hogy a sportfotózás nehezebb lenne a többi területhez képest, bár ahogy ő fogalmaz, rá kell érezni. Egy stúdióval összehasonlítva néha ugyan macerásabbak a körülmények, sokszor pedig fizikailag nagyon megterhelő lehet, hiszen nem egyszer nehezen elérhető helyekre kell eljutni egy súlyos felszereléssel, például sárban, erdőben vagy derékig érő hóban. – "Kell egy kis alázat, meg hülyeség az egészhez. Emellett nagyon fontos a technikai felkészültség, és jól kell ismerni az adott sportágat. Szerintem csak így lehet jó képet lőni, de ez minden sportfotóra igaz."

Legfőbb inspirációi az utazásai során érik, merthogy nem csak sportfotókban jeleskedik.

Igyekszik minél több helyre eljutni, és általában a kiruccanások alkalmával pattannak ki a legjobb ötletek a fejéből, mert ilyenkor van lehetősége kicsit kutatni magában, befelé nézni, még akkor is, ha éppen megbízást teljesít.

– "És természetesen rengeteg képet nézek nap mint nap, mert egyrészt érdekel, hogy mit csinálnak a többiek, másrészt folyamatosan tanulok és inspirálódok belőlük. Sokat segít a menyasszonyom is, akivel mindig átdumálom az ötleteimet.

A képekről beszélgetni az egyik legfontosabb dolog, amivel egy fotós fejlesztheti a látásmódját."

Egy fotósnak, legyen az okostelefonnal filterező amatőr instagramos vagy vérprofi fényképész, az adott pillanat vagy hangulat átadása mellett a legnehezebb dolga talán akkor van, ha saját magát kell valahogy belecsempésznie az adott képbe (már amikor egyáltalán szükséges).

Hogy mitől lesz egy fotó Pálfi Balázs-os, az sok mindenen múlik. – "Remélem, tényleg van ilyen effekt. Igyekszem nem trendeket követni, hanem megtalálni a saját hangom. Az a legszerencsésebb, amikor ezt össze lehet egyeztetni a megrendelő elképzeléseivel is. Sok képemen használok vakut, amivel jól kialakítható egy sajátos megvilágítási stílus. Nagy hangsúlyt fektetek az utómunkára is, hogy a saját színeimet, tónusaimat hozzam elő a nyersanyagból, és nagyon szeretem a klasszikus festészetben fellelhető kompozíciókat."

Ez is érdekelhet:

Ő az a fotós, aki elvisz a túlvilágra – Nagy Gábor-portré

Gábor feedjét végigpörgetve egy letisztult, minimalista világba csöppenünk. A hobbifotós főként tájképeivel robbantotta fel az Instagramot, és most elmondja, hogy csinálta.

(Fotók: Pálfi Balázs)

fotós | extrémsport | nagy sztori | portré | utazás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom