Apró nyomkövetővel küzdenek az olaszok világhírű sajtjukért

A Parmigiano Reggiano gyártói apró nyomkövetőket ágyaznak be a sajtok héjába, hogy felvegyék a harcot a csalás elleni küzdelemben.

A parmezánt érintő sajtcsalás – bár elsőre furcsának tűnhet–, az igazi Parmmigiano Reggianót gyártók számára komoly probléma. A parmezán ugyanis számos más európai vagy magyar termékhez hasonlóan védett eredetmegjelöléssel rendelkezik.

A Parmigiano Reggiano Consortium, vagyis a sajtféle hivatalos kereskedelmi csoportjának becslései szerint azonban

a csalások mértéke majdnem akkora, mint a termékeladások száma.

Az autentikus Parmigiano Reggianóból származó eladások mértéke körülbelül 2,44 milliárd dollárra tehető, míg az álparmezánok piaca 2,08 milliárd dollár.

Most azonban a Parmigiano Reggiano új csúcstechnológiás megoldással veszi fel a harcot a hamisított sajtok ellen. A konzorcium összefogott a Kaasmerk Matec-kel és a p-Chippel, hogy apró, digitális nyomkövetőket helyezzenek a Parmigiano Reggianók héjába.

Az elmúlt két évtizedben egyedi alfanumerikus követőkóddal rendelkeztek a sajtok, ezt emelik még innovatívabb szintre.

A fejlesztésnek köszönhetően a konzorcium jobban tudja majd ellenőrizni saját készletét, megvédheti és megkülönböztetheti termékeit, emellett hatékonyabban tudják majd kezelni a termékvisszahívásokat vagy más gyártói problémákat is.

A konzorcium tájékoztatása szerint az új nyomkövetők tesztelésének utolsó fázisa 2022 második negyedévében kezdődik, ekkor mintegy százezer Parmigiano Reggiano sajtkorongba fogják telepíteni a technológiát. Ezt követően döntenek majd arról, hogy a sajtgyártás állandó részévé válik-e a megoldás.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty Images)

mikrochip | parmezán | parmeggiano | sajt | sajtcsalás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom