60 évvel ezelőtti fotót készített el újra a Porsche

Hatvan évvel ezelőtt készült egy ikonikus reklámfotó, amelyen egy világklasszis síelő ugrik át egy sportautó fölött, és amit most újra megismételtek a Porschénél, méghozzá a márka jövőbemutató elektromos autójával.

A régi reklámfotók nézegetésének mindig különös hangulata van, hiszen minden egyes kép mögött érdekes történet rejlik, és a Porsche most nemcsak az egyik ikonikus fotójáról árult el részleteket, de újra is alkotta az emlékezetes képet. Eredetileg 1960-ban készült az a fénykép, amelyen két jókora hófal között álló Porschét ugrik át egy síelő.

A hófalat átugró síelő merész tette a mozdulat eleganciájával és könnyedségével nagyszerűen ragadta meg annak a kornak a szellemét, amikor végre visszatért a bátorság, a kalandvágy és mindenekelőtt a vidámság annyi gyötrelmes évtized után. A fotó egy osztrák falu, Zürs közelében, a Flexen-hágón készült,

Hans Truöl fotográfus élete leghíresebb munkájának tartotta.

Egon Zimmerman olimpiai aranyérmes az innsbrucki téli olimpián 1964-ben

A tökéletes pózban elkapott síelő az osztrák Egon Zimmermann, korának egyik legnagyobb sportolója,

aki az 1962-es világbajnokságon megnyerte az óriás műlesiklást, 1964-ben az innsbrucki téli olimpián aranyérmet szerzett. A kép másik főszereplője pedig a Porsche 356, amely útjára indította a márka felemelkedését az osztrák szülőhelyéről.

Az ikonikus fotó mindig is része volt a Porsche történelmének,

és a márkánál most úgy döntöttek, elkészítik a modern változatát. A múlt és a jövő közötti kapocs jelképeként az autót a Porsche első elektromos autójára, a Taycan Turbóra cserélték, de az igazi múltidézés kedvéért egy éppen olyan rubinvörös 356-ost is hoztak, amilyet Zimmermann ugrott át.

A síelő már nem érhette meg a kép újjászületését, az ugrást az utóbbi évek egyik legsikeresebb síversenyzőjére, Aksel Lund Svindalra bízták, aki két olimpiai aranyéremmel és öt világbajnoki címmel büszkélkedhet. Mindig is példaképnek tekintette Zimmermannt, akivel

ugyanazt a 7-es rajtszámot viselték az olimpián, csak éppen ötvennégy év különbséggel.

A fotót ezúttal a Porsche elismert fényképésze, Stefan Bogner készítette, aki

másodpercenként tizenkét képet lőtt, hogy az ugrás minden pillanatát megragadja.

Bogner személyesen is kötődik az eredeti fotóhoz, hiszen Hans Truöl annak idején több képet is készített a nagyapjáról és a nagybátyjáról, akik a mai napig ismertnek számítanak a német sísportban.

A Porsche rövidfilmjéből még többet megtudhatunk a kép keletkezéséről és a szereplőkről:

Falra tehető

A legendás kép és az új változata nem maradnak meg a Porsche archívumában: a gyári múzeumban kiváló minőségű nyomatokat készítenek belőlük, amelyeket limitált példányszámban lehet majd megszerezni a Porsche online shopjában. A márka történelme bőven tartogat még érdekességeket, ezeket elevenítettük fel korábbi cikkünkben.

porsche 356 | porsche taycan | nagy sztori | síelés | porsche

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom