Ez a trükkösen felújított modernista felhőkarcoló lett a világ legjobb magas épülete

A Sydney-ben található Quay Quarter Tower szinte minden évben bezsebel valamilyen rangos építészeti díjat.

Tavaly az Építészeti Világfesztiváltól kapott elismerést, idén pedig a Council on Tall Buildings and Urban Habitat (Magas Épületek és Városi Környezet Tanácsa) választotta a legjobb felhőkarcolónak. Az eredetileg kétszázhat méter magas toronyház népszerűsége nem véletlen: a '70-es években, az AMP bank székhelyeként épült felhőkarcolót 2013-tól kezdve nagyon innovatív módon egészítette ki a dán 3XN és az ausztrál BVN stúdió.

A Sydney belvárosában, az Operaház közelében található, eredetileg negyvenkilenc emeletes felhőkarcoló valódi szerkezetének hatvanöt százalékát megőrizték a gerendákkal, oszlopokkal és födémekkel együtt, és megtartották az eredeti mag kilencvenöt százalékát is.

Az originál szerkezetet szögletes formákkal bővítették, öt, egymáson eltolt blokkot alkotva.

Ennek eredményeként megduplázódott az épület alapterülete, a magassága tíz méterrel, az emeletek száma pedig öttel bővült. A napsütés mintegy harminc százalékát napellenzők szűrik ki.

A zsűri azért éppen ezt az épületet választotta, mert ez jó példa arra az előremutató stratégiára, amely fenntarthatóbb módon kezeli a városi zsúfoltságot.

Mint mondják, a globális építőipar manapság új dilemmával szembesül: húzzon fel új épületeket vagy inkább újítsa fel a meglévőket, ha helyet akar biztosítani a városok növekvő lakosságának. A választás pedig nemcsak az egyes építményekre, hanem egész városokra és általában az épített környezetre is hatással lehet.

Úgy vélik, a sydney-i Quay Quarter Tower azokat az előremutató stratégiákat és megoldásokat példázza, amelyekkel ez a zsúfoltsági dilemma jól kezelhető.

Szintén a 3XN nevéhez fűződik ez a dán klímaközpont, valamint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság lausanne-i központja is.

(Forrás és képek: Dezeen)

ausztrália | 3XN | torony | épület | legjobb

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom